Šovasar Latvijā viesosies pazīstamais ekonomists Pols Krugmans

foto: treideri.lv
foto: treideri.lv

Šovasar, no 24.jūlija līdz 26.jūlijam, notiks Pirmais Rīgas ekonomikas forums, kurā piedalīsies arī Latvijas ekonomiskās krīzes pārvarēšanas modeli kritizējošais Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja pasākuma rīkotāji.

Forums tiek rīkots sadarbībā ar Ekonomikas ministriju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, kā arī ciešā sadarbībā ar NVS un Eiropas valstu vēstniecībām un tirdzniecības un rūpniecības kamerām.

Forumā fokusā būs banku un finanšu, loģistikas un transporta, tūrisma, enerģētikas, kā arī jauno tehnoloģiju jautājumi.

Foruma rīkotāji norāda, ka Krugmans ir apstiprinājis savu ierašanos pasākumā.

Krugmans Latvijā vairāk zināms kā mūsu valsts ekonomiskās krīzes pārvarēšanas modeļa kritiķis. Ekonomists iepriekš vairākkārt izteicies, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomiskās krīzes labākais risinājums būtu nacionālās valūtas devalvācija.

Krugmans negatīvo nostāju Latvijas taupības pasākumiem pamato ar iekšzemes kopprodukta (IKP) izmaiņu grafiku, norādot, ka pašreizējā ekonomikas izaugsme vēl nav sasniegusi pirmskrīzes apmērus.

Tiesa, šā gada februārī Krugmans atzina, ka latviešiem ir ar ko lepoties, vienlaikus norādot, ka Latvijas ekonomika nav atgriezusies pirmskrīzes līmenī, kā arī valstī saglabājas augsts bezdarba līmenis, tāpēc taupības pasākumu sludinātāji, pēc viņa domām, nav pie pilna prāta.

"Lai būtu godīgi pret latviešiem, viņiem tiešām ir par ko lepoties. Pēc Lielās depresijas apmēru lejupslīdes viņu ekonomika divus gadus ir piedzīvojusi stabilu izaugsmi un bezdarba līmeņa krišanos," komentārā ASV laikrakstā "The New York Times" raksta ekonomists.

"Tomēr, neskatoties uz pieaugumu, viņi atguvušies tikai daļēji attiecībā uz iekšzemes kopproduktu vai nodarbinātību, un bezdarba līmenis vēl joprojām ir 14%. Ja tāds ir taupības piekritēju priekšstats par ekonomisko brīnumu, tad viņi patiešām nav pie pilna prāta," raksta Krugmans.


Написать комментарий