Stiprinās saikni ar Azerbaidžānu

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Rīt un parīt Valsts prezidents Andris Bērziņš oficiālā vizītē kopā ar plašu uzņēmēju un amatpersonu delegāciju apmeklēs Azerbaidžānas Republiku, kur tiksies ar Azerbaidžānas augstākajām amatpersonām, lai pārrunātu abu valstu sadarbības paplašināšanas iespējas gan politiskā dialoga, gan ekonomiskās sadarbības jomās, informē Valsts prezidenta kanceleja.

Latvijas amatpersonas ir bieži viesi šajā bagātajā Kaukāza valstī – vēl tikai pagājušā gada novembrī šeit ar plašu delegāciju viesojās Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Savukārt Valsts prezidentu oficiālajā delegācijā pavadīs četri ministri: ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, veselības ministre Ingrīda Circene un zemkopības ministre Laimdota Straujuma.

Latvijas gatavība sadarboties ar Azerbaidžānu saistās ar cerībām uz azerbaidžāņu investīcijām Latvijā – sākot no piedāvājuma iegādāties nacionālo aviokompāniju airBaltic un beidzot ar iespējām azerbaidžāņu studentiem mācīties Latvijas augstskolās. Tā kā Azerbaidžānas valsts naftas fonda līdzekļi (35 miljardi ASV dolāru) ievērojamā apjomā ir paredzēti ne vien investīcijām vērtspapīros un nekustamā īpašuma iegādei, bet arī studentu apmācības un uzturēšanās finansēšanai, Latvijas delegācijā ir pārstāvēti pat četru lielāko augstskolu rektori – Latvijas Universitātes rektors Mārcis Auziņš, RTU rektors Leonīds Ribickis, LMA rektors Aleksejs Naumovs un Daugavpils universitātes rektors Arvīds Barševskis.

Valsts prezidentu pavadīs arī ievērojama 74 uzņēmēju delegācija un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras vadība. Šobrīd Azerbaidžānas galvaspilsētā Baku savām acīm var pārliecināties par abu valstu uzņēmēju sadarbību pārtikas jomā – ar zīmolu Romaška šeit tiek tirgoti Rīgas piena kombināta piena produkti un Latvijas zivju rūpnīcās ražotās šprotes.

Vizītes laikā A. Bērziņš tiksies ar Azerbaidžānas prezidentu Ilhamu Alijevu, lai apspriestu abu valstu politisko sadarbību un īpaši sadarbības uzlabošanas iespējas ekonomikas jomā, attīstības sadarbību Twinning programmas ietvaros, kā arī sadarbību izglītības un zinātnes jomā. Vēlāk Valsts prezidents Baku piedalīsies vainaga nolikšanas ceremonijā pie bijušā Azerbaidžānas prezidenta Heidara Alijeva kapa pieminekļa un godinās 1990. gadā PSRS armijas nonāvēto Azerbaidžānas iedzīvotāju piemiņu Šahīdu alejā Baku centrā.

Valsts prezidentam paredzētas tikšanās ar visām augstākajām Azerbaidžānas valsts amatpersonām – premjerministru Arturu Rasizadi, ārkārtas situāciju ministru Kamaladinu Heidarovu un parlamenta Milli Mejlis priekšsēdētāju Ogtaju Asafovu, kā arī transporta ministru Ziju Mamadovu.


Написать комментарий