Latvijas iedzīvotāji labprāt lieto zāles kopā ar alkoholu 1

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Visbiežākais alkohola un medikamentu vienlaikus lietošanas cēlonis slimnīcā ievietoto pacientu vidū pagājušajā gadā bija pašnāvības mēģinājums.

Teju vai 70 procenti pacientu, kuri nonāca slimnīcā pēc pašnāvības mēģinājuma, bija lietojuši gan alkoholu, gan medikamentus. Trešdaļa pacientu savukārt zāles lietojuši kopā ar grādīgiem dzērieniem, neapzinoties, ko tas var nodarīt veselībai, tāpēc Zāļu valsts aģentūra (ZVA) uzsver: nav pieļaujama zāļu un alkohola lietošana vienlaikus, jo tas var izraisīt smagus veselības traucējumus.

Datus par alkohola un medikamentu lietošanu vienlaikus analizējis Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors un ZVA ārštata eksperts Viesturs Liguts. «Daudzu medikamentu mijiedarbība ar alkoholu ir pierādīta kā saslimstību un arī nāves cēlonis. Ikviens medikaments reaģē ar alkoholu, un reakcija var būt ļoti bīstama,» norāda V. Liguts. Pēc starptautiska pētījumadatiem, no pacientiem, kuriem izrakstīti medikamenti, 40 procenti tos lieto kopā ar alkoholu.

V. Liguts norāda, ka Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra Gaiļezers Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikā 2012. gadā ārstēts 2801 slimnieks alkohola akūtas darbības dēļ (tur neietilpst pacienti, kas alkohola lietošanas dēļ bija guvuši traumas vai kam alkohols bija provocējis akūtu slimību). 16,1 procentam pacientu klīniski smagā stāvokļa dēļ bija nepieciešama hospitalizēšana Toksikoloģijas un sepses klīnikā. Starp alkoholu lietojušiem pacientiem samērā nedaudziem – 1,9 procentiem vienlaikus ar alkoholu organismā bija nonākušas arī citas ķīmiskas vielas vai medikamenti. Lielākā daļa no medikamentus un alkoholu vienlaikus lietojušiem bija sievietes – 61,3 procenti.

Biežākais alkohola un medikamentu lietošanas cēlonis bija pašnāvības mēģinājums – 69,4 procenti pacientu, bet 30,6 procenti pacientu medikamentus vienlaikus ar alkoholu lietojuši, neapzinoties iespējamās sekas vai arī esot reibuma stāvoklī, norāda ārsts. Vienlaikus ar alkoholu biežāk tiek lietoti benzodiazepīni (psihotropās vielas), antipsihotiski līdzekļi, arī antidepresanti un pretepilepsijas līdzekļi. Tieši šo un vairāku citu medikamentu, piemēram, sedatīvo miega līdzekļu, vai alkoholisma ārstēšanai paredzēto zāļu lietošana kopā ar grādīgajiem dzērieniem ir ļoti bīstama.

ZVA informē par bīstamākajām alkohola un zāļu vienlaikus lietošanas kombinācijām: sedatīvie miega līdzekļi kopā ar grādīgajiem dzērieniem var radīt centrālās nervu sistēmas nomākumu un pat komu; pretdiabēta medikamentu efekts alkohola ietekmē pieaug un var iestāties smaga hipoglikēmija (izteikti pazemināts cukura līmenis asinīs) – tas ir dzīvībai bīstams stāvoklis, kas var izraisīt pat smadzeņu bojājumus. Bīstamu asinsspiediena pazemināšanos var izraisīt sirds un asinsvadu ārstēšanai paredzētie medikamenti, kas tiek lietoti kopā ar alkoholu. Piemēram, zāles, ko lieto asinsspiediena pazemināšanai kopā ar alkoholu, var radīt galvas reiboņus, bet, lietojot alkoholu kopā ar nenarkotiskām pretsāpju zālēm (piemēram, paracetamolu), iespējams dažādas pakāpes aknu bojājumu risks. Lietojot alkoholu kopā ar aspirīnu, pieaug gremošanas sistēmas asiņošanas risks.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий

ja cilveks otram cilvekam nezinot pie alkohola piejauc nervu zales,ka to var komentet?