Daugavpils Poļu kultūras centrs aicina pilsētniekus un pilsētas viesus uz poļu folkloras festivālu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saskaņā ar sen izveidojušos tradīciju maija sākumā Daugavpils uz dažām dienām pārvēršas par poļu pilsētu. Daugavpils Poļu kultūras centrs organizē poļu folkloras festivālu un pulcina mākslinieciskos kolektīvus no dažādām valstīm kopš 2004.gada.

Poļu kultūras centra vadītāja Žanna Stankeviča pastāstīja portālam Gorod.lv, ka mūsu pilsētā dažādā laikā šajos festivālos piedalījušies bērnu un jauniešu kolektīvi no Polijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas. Šogad pirmo reizi svētkos piedalīsies bērnu kolektīvs no Baltkrievijas galvaspilsētas – Minskas.

Poļu folkloras festivāla norises laiks nav izvēlēts nejauši. Saskaņā ar apkopto informāciju, ārpus Polijas Republikas robežām dzīvo ap 20 miljoniem poļu, kas pielīdzināms Eiropas valsts vidējām iedzīvotāju skaitam. No 1. līdz 3.maijam Daugavpilī pulcēsies poļi no četrām valstīm, lai pagodinātu poļu tradīcijas, poļu dziesmu un tautas deju. Poļu jaunieši, kuri dzīvo dažādās pilsētās un valstīs, bet ir saglabājuši poļu garu un cieņu pret savas tautas tradīcijām, nodemonstrēs daugavpiliešiem un visai Eiropas sabiedrībai, ka cilvēks neaizmirst, no kurienes ir nācis („skąd nasz Ród”).

Rūpējoties par lielu poļu diasporu, Polijas Republikas valdība 2.maijā ieviesa īpašus svētkus – „Pasaules poļu dienu, kas dzīvo ārzemēs”.

Arī 3.maijs ir zīmīgs datums poļu tautas vēsturē, jo tieši šajā datumā tiek atzīmēta „Poļu Konstitūcijas diena”, kas ir pirmā Konstitūcija Eiropā. Tieši šajos zīmīgajos datumos – no 1.līdz 3.maijam – Daugavpilī arī tiek rīkots pasākums „Poļu folkloras festivāls Latgalē.”

Poļu folkloras festivāla svinīga atklāšana notiks trešdien, 1.maijā plkst.16:00 Daugavpils Kultūras pilī. 2.maijā folkloras kolektīvu vadītāji un pārstāvji tiksies ar Daugavpils pilsētas domes vadību, bet plkst.10:00 Vissvētākās Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā notiks dievkalpojums, kas veltīts visiem festivāla dalībniekiem un ārpus Polijas valsts dzīvojošajiem poļiem, kuri, neraugoties uz atšķirtību no tēvzemes, neaizmirst par savām saknēm.

3.maijā tiks organizēti Varšavas ielas svētki, kuru ietvaros notiks tradicionālais gājiens. 20.gs. 30.gados Daugavpils poļi aizsāka tradīciju atzīmēt Varšavas ielas svētkus. Tradīcija atkal tika atjaunota pagājušā gadsimta 90.gadu 2.pusē un kopš tā laika Varšavas ielu svētku reglaments nav mainījies.

Varšavas ielas svētki sāksies plkst.11:00 Slobodkā, kur notiks svinīgā ziedu nolikšana pie krusta, kas ir piemiņas un atdusas vieta kaujās par brīvu Latviju kritušajiem poļu karavīriem. Vēlāk notiks svinīgs gājiens pa Varšavas ielu, kurā piedalīsies skolēni, studenti, folkloras kolektīvi, kā arī visi interesenti. Pasākumu noslēgs galā koncerts J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijā plkst.12:00.

Poļu kultūras centrs aicina apmeklēt festivāla pasākumus visu pilsētniekus, neatkarībā no tautības un reliģiskās piederības. Svētku pasākumus organizē Daugavpils poļu kultūras centrs un Daugavpils poļu biedrība „Promieņ”.


Написать комментарий