Sīrijā nolaupīti divi bīskapi

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Divi kristiešu bīskapi, kuri bijuši ceļā no Turcijas robežas uz Alepo pilsētu, nolaupīti nemiernieku kontrolētajos Sīrijas ziemeļos, atsaucoties uz Sīrijas medijiem un opozīcijas avotiem, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Nolaupītie ir Sīrijas Pareizticīgās baznīcas Alepo bīskaps Johanna Ibrahims un Grieķu pareizticīgās baznīcas Alepo bīskaps Buloss Jazidži. Viņi ir pirmie tik augsta ranga kristiešu garīdznieki, kas nolaupīti Sīrijas konflikta laikā, ziņo BBC.


Pagaidām nav zināms, kas ir bijuši nolaupītāji. Sīrijas valsts televīzija ziņoja, ka bīskapus, kuri nodarbojušies ar "humānās palīdzības darbu" Alepo lauku apvidū, nolaupījusi "bruņotu teroristu grupa".

Garīdznieki nolaupīti uz ceļa, kas no Turcijas robežas ved uz Alepo pilsētu, informēja opozīcijas Sīrijas Nacionālās koalīcijas pārstāvis. Tikmēr kristieši no Alepo aģentūrai AFP pastāstīja, ka uzbrucēji nogalinājuši bīskapu šoferi.

Pirms sacelšanās sākuma pārsvarā sunnītu musulmaņu apdzīvotajā Sīrijā bija aptuveni 10% kristiešu. Pirms nedēļas intervijā BBC Arābu dienestam bīskaps Ibrahims norādīja, ka ir optimistiskas par kristiešu nākotni Sīrijā.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Rietumvalstis, kura vēlās Asada režīma krišanu, ir noraizējušās par radikālo islāmistu pieaugošo lomu Sīrijas konfliktā, kas tikai padziļina reliģiskās nesaskaņas reģionā. Diplomātiskie risinājumi krīzes pārvarēšanai līdz šim nav devuši rezultātus.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.


Написать комментарий