Merkele: Eirozonas dalībnieki zaudēs savu suverenitāti

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Uzstāšanās Berlīnē kopā ar Polijas ministru prezidentu Donaldu Tusku, Angela Merkele paziņoja, ka eiro zonas valstīm ir jābūt gatavām integrācijas procesa turpināšanai, vēsta maanimo.com

„Mums izdodas rast kopīgus lēmumus krīzes apstākļos, bet tiklīdz situācija nedaudz normalizējas – daudzas valstis runā par to, ka grib īstenot patstāvīgus lēmumus. Es domāju cilvēkiem ir jābūt gataviem tam, ka atsevišķās nozarēs vārds tiks dots nevis atsevišķām valstīm, bet gan Eiropai. Pretējā gadījumā mēs nevarēsim sekmēt tuvāku attiecību izveidi. Runa nav par to, ka valstīm nāksies pilnībā atteikties no savas suverenitātes. Tomēr ir jābūt precīziem un sekmīgiem mehānismiem lēmumu pieņemšanas procesā atsevišķos jautājumos. Pašlaik mēs drīzāk vērojam haosu.”

Ir jāpiebilst, ka tas ir viens no pirmajiem gadījumiem, kad vadošās Eiropas valsts līderis tieši runā par nepieciešamību atteikties no nacionālās suverenitātes stingākas kontroles labā.

Kaut gan, neskatoties uz to, Merekele nepateica neko jaunu. Atbalsts nacionālo struktūru pilnvaru palielināšanai – tādu kā ECB, Eirogrupa un lērums citu Eiropas institūtu – parādījās ne jau vakar.

Aktīvākas Eiropas integrācijas piekritēji, kuru starpā ir arī Vācijas kancler Angela Merkele, atbalsta šī procesa paātrināšanu. Bankas sektora kontrole, krīzes situāciju risināšana ar finansu palīdzības piesaisti – tie ir tikai daži finanšu – ekonomiskie aspekti, kuros atsevišķas valstis zaudēs savu patstāvību.

Eiro zonas dalībniekiem liek saprast, ka kopīgas struktūras izveides alternatīvu, kuras daudzos funkcionēšanas aspektus vadīs nacionālie institūti, praktiski nav.


Написать комментарий