Valdība finansiāli atbalstīs plūdos cietušās pašvaldības un iedzīvotājus

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Valdība finansiāli atbalstīs šā gada pavasara plūdos cietušās pašvaldības un iedzīvotājus, otrdien nolēma valdība.

Līdz 21.jūnijam pašvaldības varēs iesniegt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā aprēķinus par zaudējumiem. Pašvaldības var uzradīt gan zaudējumus, kas radušies pašvaldības īpašumiem, gan iedzīvotāju privātīpašumiem.


No visiem izdevumiem, kas būs radušies pašvaldībām palīdzot iedzīvotājiem, valsts apmaksās 50%

Savukārt visus pašvaldības īpašumu zaudējumus pēc Ministru Kabineta noteikumiem valsts kompensēs vismaz 70% apmērā, kamēr pašvaldība pati segs vismaz 30%. Esot gan noteikti arī gadījumi, kad pašvaldībai nav jānodrošina līdzfinansējums, portālu "Delfi" informēja VARAM ministra preses sekretāre Maija Pētermane.

Pagaidām vēl nav zināms, cik daudz līdzekļu no valsts budžeta būs vajadzīgs.

Otrdien no rīta ūdens līmenis Gaujā Valmierā pārsniedzis 2011. gada pavasara palu ūdens līmeņa maksimumu un ir 4,61 metru virs "nulles" atzīmes, turklāt ūdens līmenis turpina paaugstināties vidēji par 3 centimetriem stundā, radot bažas, ka jau naktī daļa pilsētas teritorija var applūst tāpat kā 2010.gadā, portāls "Delfi" uzzināja Valmieras pašvaldībā.

Lai nodrošinātu piekļuvi jebkuram objektam plūdu apdraudētajās teritorijās un varētu sniegt operatīvu palīdzību iedzīvotājiem, Valmieras pašvaldība lūdz daudzdzīvokļu māju iedzīvotājus tuvākajās dienās automašīnas nenovietot un neatstāt namu pagalmos.

Pašvaldība arī aicina neiebraukt plūdu apdraudētajā teritorijā, kurā jebkurā brīdī var rasties ūdens izskalojumi, kas nav iepriekš paredzami, kā arī nebraukt pa Linarda Laicena ielas posmu no Fabrikas ielas līdz Rūpniecības ielai, kā arī pa Rūpniecības ielas posmu no Cēsu ielas līdz Linarda Laicena ielai, kur, autotransporta kustības organizēšanai, tiks izvietotas pagaidu ceļa zīmes.

Jau ziņots, ka valdība pirmdien nolēma izsludināt ārkārtas situāciju Daugavpilī un Daugavpils novadā, lai, pieaugot plūdu apdraudējumam, dotu Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam un Valsts policijai tiesības piespiedu kārtā evakuēt arī tos cilvēkus, kuri atsakās pamest savu dzīvesvietu.

Pagaidām ārkārtas situācija izsludināta uz vienu nedēļu, bet nepieciešamības gadījumā valdība varēs lemt par ārkārtas stāvokļa režīma pagarināšanu.

Lēmums par ārkārtas stāvokli paredz, ka pašvaldībām kopā ar Valsts policiju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu būs jānodrošina iedzīvotāju piespiedu evakuācija un pamesto ēku apsargāšana.


Написать комментарий