Virtuālā muzeja izstrāde rit pilnā sparā

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

No 17. līdz 19. aprīlim Latgales Kultūrvēstures muzejā un Rēzeknes Augstskolā notika Latvijas–Lietuvas–Baltkrievijas pārrobežu programmas projekta “Virtuālā pagātne – muzeju nākotne” pieredzes apmaiņas seminārs, ziņo Rēzeknes pašvaldības portāls.  

Tajā piedalījās projektā iesaistītie partneri no Rēzeknes Augstskolas (RA), Kedaiņu Reģionālā muzeja (Lietuva), Maksima Bogdanoviča muzeja (Grodņa, Baltkrievija) un Rēzeknes pilsētas domes, ko pārstāv Latgales Kultūrvēstures muzejs.

Seminārs sākās ar glezniecības izstādes “Kvatro” apmeklēšanu Latgales Kultūrvēstures muzejā, ļaujot nedaudz atgūties pēc tālā ceļa projekta partneriem. Pēc izstādes aplūkošanas notika sapulce, aktualizējot un pārrunājot darba kārtības jautājumus, lai iecerēto darbu padarītu maksimāli efektīvu.

Turpmākās divas dienas pagāja saspringtā gaisotnē, jo katra no projektā iesaistītajām pusēm aizstāvēja savu virtuālā muzeja koncepciju. Jāpiebilst, ka virtuālais muzejs ietver 4 līmeņus, katrā no tiem nepieciešams savs satura un dizaina risinājums. Tā kā viens no projekta veiksmīgas realizēšanas pamatprincipiem ir sadarbība, tad pēc vairāku stundu diskusijām, koncepcijas izstrādātāji un dizaineri nonāca pie kopsaucēja, un drīz vien ir gaidāmi risinājumi.

Interesantākais un arī radošākais ir tieši ceturtais virtuālā muzeja līmenis, kurā katrs partneris piedāvā savu virtuālās spēles variantu, ar kuras palīdzību, no vienas puses, reklamēt un popularizēt muzeja eksponātu specifiku, no otras – izglītot un piesaistīt aizvien jaunus apmeklētājus.

Daudz darba ir pie virtuālā muzeja eksponātu datu bāzes izveidošanas (kopā 1600 vienības), jo tā tiek veidota vairākās valodās, līdz ar to ir daudz diskusiju par aprakstāmo priekšmetu nosaukumiem, to funkciju aprakstiem utt.

Jāatzīst, ka rezultāti ir acīmredzami, un maijā, tiekoties Kedaiņos, vairākiem darbiem tiks “uzlikts punkts uz I”, tādējādi varēs izsludināt iepirkumu virtuālā muzeja izveidei, iesaistot darbā profesionālus datorspēļu veidotājus.

Projekts “Virtuālā pagātne – muzeju nākotne” tiek īstenots no 2012. gada 1. decembra. Projekta mērķis – izveidot virtuālas muzeju fondu galerijas, kuras būs pieejamas internetā, tādējādi modernizējot muzeja eksponātu apskati, piedāvājot interaktīvus elementus un ieinteresējot dažādas vecumgrupas, bet īpaši jauniešus, apmeklēt muzejus arī klātienē.

Kopējā projektu izdevumu summa – 374,832,33 eiro, no tiem 90% – Eiropas Savienības finansējums. Projekta īstenošanas laiks ir 24 mēneši.


Написать комментарий