Mūžībā aizgājis viens no sirds ķirurģijas pamatlicējiem Latvijā

Savā simtajā dzīves gadā svētdien, 21.aprīlī, mūžībā aizgājis izcils ķirurgs un viens no sirds ķirurģijas pamatlicējiem Latvijā, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks Ēvalds Ezerietis.

Lielākā Ezerieša kā ķirurga mūža daļa ir saistīta ar Paula Stradiņa Valsts klīnisko slimnīcu. Latvijas medicīnas vēsturē viņš ir ieņēmis savu vietu kā ārsts, kurš 1957.gada 30.martā izdarīja pirmo sirds operāciju Baltijas valstīs.

Ezerietis 1940.gadā absolvēja Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultāti, strādāja par ķirurgu Rīgas kara slimnīcā un Jēkabpils slimnīcā, kā arī kara gados bija grenadieru trieciendivīzijas galvenais ķirurgs un pārsiešanas punkta ķirurgs.

Ne mazāk nozīmīgs ir Ezerieša devums zinātnē un jauno mediķu audzināšanā. No 1945.gada līdz 1981.gadam viņš bija LU Medicīnas fakultātes un Rīgas Medicīnas institūta mācību spēks, kopš 1964.gada - profesors. Pēc profesora Paula Stradiņa nāves no 1958.gada līdz 1974.gadam - Rīgas Medicīnas institūta Ķirurģijas katedras vadītājs. Arī ļoti cienījamā vecumā līdz pat 1996.gadam viņš pildīja Rīgas Stradiņa universitātes ķirurģijas katedras profesora konsultanta darba pienākumus.

1955.gadā viņš kļuva par medicīnas zinātņu kandidātu, bet 1963.gadā Ezerietim piešķirts medicīnas zinātņu doktora nosaukums par aizstāvēto disertāciju par tēmu "Sirds aneirismas (klīniski eksperimentāls pētījums)". Savukārt kopš 1992.gada viņš bijis habilitētais medicīnas doktors.

Ezerietis bija arī Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, Valsts emeritētais zinātnieks un Latvijas Ķirurgu biedrības ģenerālsekretārs. Kopš 2000.gada ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks, bet 2008.gada augustā saņēma Paula Stradiņa balvu.
Atvadīšanās no Ezerieša notiks otrdien, 30.aprīlī, pl.13:00 1.Meža kapu kapličā.


Написать комментарий