Pabriks: Eiropas militārās industrijas stiprināšanai nepieciešama inovāciju attīstība

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Eiropas militārās industrijas konkurētspējas veicināšanā lielāka uzmanība būtu jāpievērš inovāciju, pētniecības un tehnoloģiju attīstībai, Eiropas Savienības (ES) aizsardzības ministru sanāksmē diskutējot par Eiropas militārās industrijas stiprināšanas iespējām, uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

"Uzskatu, ka jābūt ciešākai sadarbībai starp Eiropas valstīm un piegāžu ķēdēs jāiekļauj mazie un vidējie uzņēmumi, tajā skaitā arī no tām valstīm, kurās tradicionāli militārā industrija nav tik spēcīgi attīstīta, jo arī Latvijai ir konkurētspējīgi produkti, ko piedāvāt," norādīja Pabriks.


Ministrs informēja, ka šā gada martā nodibināta Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija, lai apvienotu uzņēmējus, kas darbojas šajā sfērā un veicinātu to eksportspēju.

Pabriks arī uzsvēra, ka ES jābūt noteikumiem par militāro tehnoloģiju eksportu uz trešajām valstīm, kas nav ES un NATO, jo šo procesu nevar balstīt tikai uz biznesa interesēm, ignorējot tehnoloģiju eksporta ietekmi uz sabiedroto drošību.

Savukārt apspriežot ES kaujas grupu attīstību, ministri atzina, ka tās ir apliecinājušas sevi kā nozīmīgs līdzeklis militāro spēku savietojamības veicināšanā ES ietvaros, taču jādomā par aktīvāku to praktisko pielietojumu nākotnē.

29.janvārī Ministru kabinets atbalstīja Nacionālo bruņoto spēku vienību dalību ES Kaujas grupā Lielbritānijas vadībā. Šīs grupas galvenais uzdevums būs nodrošināt ES militārās ātrās reaģēšanas spējas krīzes situācijās, kur nepieciešama neatliekama rīcība situācijas normalizēšanai.

Sanāksmes laikā ministri apsprieda arī situāciju Mali.

Piedaloties Eiropas Aizsardzības aģentūras (EDA) valdes sēdē, Baltijas aizsardzības ministri un EDA izpilddirektore Kloda-Fransa Arno (Claude-France Arnould) parakstīja līgumu par kopīgu "Carl Gustav" munīciju prettanku granātmetējiem iegādi, kas tiks veikta ar Eiropas Aizsardzības aģentūras (EDA) starpniecību.

Šī ir pirmā reize, kad Baltijas valstis kopīgi iegādājas munīciju ar EDA iesaisti. Līgums paredz iespēju iepirkumam pievienoties arī citām ES dalībvalstīm.

"Kopīgus Baltijas valstu militārus iepirkumus izvirzījām par vienu no sadarbības prioritātēm, un nu tā ir vainagojusies ar rezultātu. Šī iniciatīva tiek atzinīgi novērtēta arī Eiropas Savienībā, jo ir vērsta uz maksimāli efektīvu līdzekļu izmantošanu," uzsver A.Pabriks.

EDA veiks iepirkuma organizēšanu, un plānots, ka iepirkuma līgumu varētu noslēgt šī gada beigās.


Написать комментарий