Ž.Kulakova: Ārkārtas stāvokļa izsludināšana bija nepieciešama, jo trim pašvaldībām pietrūka resursu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, vakar Daugavpilī bija ieradies iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis. Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova paziņoja portālam Gorod.lv, ka augsti stāvošā ierēdņa vizītes mērķis bija saskaņā ar Ministru kabineta lēmumu Nr.161 izsludināt Daugavpilī ārkārtas stāvokli.

„Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atrodas Valsts policijas kompetencē un Iekšlietu ministrijas pakļautībā, tādēļ ministram jāorganizē visi ar plūdu novēršanu saistītie pasākumi, kā arī jākontrolē visas pasākumos iesaistītās valsts struktūras.

Vakar, 22.aprīlī, vakarā uz vietas tika izveidots operatīvais štābs, kas seko situācijai un kuram jānovērš iespējamā pilsētas applūšana. Sarežģītākā situācija izveidojusies Daugavpils novadā, kur aktīvi strādā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Zemessardzes pārstāvji.

Diemžēl dambis Mežciema rajonā nav visai drošs un, neskatoties uz vairāku dienestu pūlēm, kuri piedalījās tā stiprināšanā, dambī joprojām sūcas ūdens.  Dambis var tikt bojāts jebkurā brīdī, tādēļ Valsts policijas darbinieki seko, lai šajā teritorijā nenonāktu cilvēki. Vietējos iedzīvotājus var saprast: daudziem vasarnīcu ciematā ir deklarēta dzīvesvieta un cilvēki uztraucas par savu īpašumu.

Esam pateicīgi valdībai par to, ka tomēr tika pieņemts lēmums par ārkārtas stāvokļa izsludināšanu mūsu pilsētā un novadā. Tas liek pilsētniekiem justies drošāk: visi dienesti ir gatavi rīkoties, pastāvīgi dežurē helikopters. Pagājušajā nedēļā ūdens līmenis strauji cēlās un lika pilsētniekiem un novada iedzīvotājiem uztraukties.

Manuprāt, ārkārtas stāvokļa izsludināšana bija vitāli nepieciešama, jo trīs pašvaldībām pietrūka resursu, lai cīnītos ar stihiju. Turklāt šajā gadījumā nav nepieciešams rakstiski saskaņot visas darbības, var rīkoties ātri, jo dažreiz no attiecīgu dienestu operatīvās rīcības ir atkarīga cilvēku drošība.

Vēlos vēlreiz lūgt Daugavpils iedzīvotājus nekrist panikā. Ārkārtas stāvokļa izsludināšana palīdzēs pasargāt mūsu iedzīvotājus. Gribētos, lai šodien vērojamā tendence saglabātos – šodien ūdens līmenis nepalielinājās vai palielinājās ļoti minimāli”, - pastāstīja Žanna Kulakova.

Pēc Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājas domām, nākotnē valdības pakļautībā jābūt kādai struktūrai, kuras speciālisti ārkārtas gadījumos ātri izvērtētu situāciju. Piemēram, izlēmtu par nepieciešamību spridzināt ledu upē, Krāslavā tas tika uzspridzināts un vēlāk tas izveidoja sastrēgumu.
 


Написать комментарий