Latviešu mājā atklāta radošās darbības nedēļa “radi!2013”

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Radošās darbības nedēļa „radi!2013” Latvijā notiek  trešo reizi. Pirmo reizi šajā pasākumā piedalās arī Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde Santas Čeirānes un Ilzes Onzules personā sadarbībā ar Daugavpils Latviešu biedrību Jāņa Bružika un Genovefas Barkovskas personā.

Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes izglītības metodiķe pieaugušo izglītībā Ilze Onzule  pastāstīja portālam Gorod.lv, ka nedēļas laikā pilsētas skolēni un visi interesenti varēs piedalīties ekskursijās un vairāk uzzināt par latviešu tradīcijām, kultūru un vēsturi. Šobrīd ekskursijām pietiekušies Saskaņas pamatskola, Vienības pamatskola, Daugavpils 10. vidusskola un 11. pamatskola.

„Pusotra gada laikā Latviešu mājā nonāca dažādi priekšmeti, kuri liecina par latviešu tradīcijām, kultūru, latviešu iemaņām un iedzīvi. Skolēniem tiks stāstīts arī par dažādu svētku tradīcijām”, - pastāstīja Daugavpils Latviešu biedrības valdes locekle Genovefa Barkovska. Interesanti, ka dažādās kultūrās esošo svētku iemesli ir vieni un tie paši, bet svētku svinēšana atšķiras ar vairākām īpatnībām, turklāt, pēc G.Barkovskas vārdiem, tikai latviešu kultūrā pastāv tāda tradīcija kā „kapu svētki”, par to un daudz ko citu tiks stāstīts radošas darbības nedēļas pasākumos.

„Latviešu mājai dalība šajā pasākumā nozīmē ļoti daudz, prieks, ka mūs uzaicināja piedalīties šajā projektā, kas nav saistīts ar naudu, bet ar kultūras popularizāciju. Mēs – Latviešu biedrība – priecājamies par iespēju iepazīstināt citu kultūru cilvēkus ar savu kultūru. Jāsaka, ka visi ar integrāciju saistītie projekti patiesībā nedarbojas, bet šis projekts ļaus nodibināt reālus kontaktus, kuru mums pietrūkst”, - atzīmēja G.Barkovska.

Jāpiebilst, ka rīt, tāpat kā šodien, no plkst.12:00 līdz 18:00 visi interesenti varēs piedalīties ekskursijā pa Latviešu māju un iepazīties ar radošās darbības nedēļas pasākumu programmu.

26.aprīlī Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes metodiķe Regīna Bogdanova vadīs praktiskās nodarbības, pēc tām zemnieku saimniecības īpašnieks Ivars Geiba iepazīstinās ar zāļu tējām. No plkst.16.00 interesentiem būs iespēja iepazīties ar jauno Egila Dambja dzejoļu krājumu „Mīlestības lietus” un tikties ar autoru. 

Savukārt brīvdienās radošās darbības nedēļas dalībnieki, tāpat kā visa Latvija, piedalīsies Lielajā talkā Naujenes pagastā. Pasākumiem bagātas nedēļas noslēgumā tie, kuri vēlas iekļūt Ginesa rekordu grāmatā, var piedalīties Musturdeķa tapšanā. Svētdien uz Latviešu māju tiek aicināti tie, kurus interesē klūgu pīšana Viktora Kuhaļska vadībā un bērzu un kļavu sulas degustācija.


Написать комментарий