VID uz laiku slēdz maldinošu informāciju saturošo parādnieku datubāzi

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ņemot vērā, ka informācija par nodokļu maksātāju savlaicīgi veiktajiem nodokļu maksājumiem Valsts ieņēmumu dienesta (VID) administrēto nodokļu parādnieku datubāzē nonāk novēloti, sākot no 26.aprīļa minētā datubāze nebūs pieejama, portālu "Delfi" informēja VID.

Nodokļu maksātāji periodā līdz atkal būs pieejama datu bāze varēs saņemt izziņas par nodokļu nomaksu papīra dokumenta veidā ikvienā VID klientu apkalpošanas centrā vai arī izdrukāt pārskatu "Budžeta maksājumu nomaksas stāvoklis" VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmas sadaļā "Nodokļu maksātāju datu sistēma", informē dienests.


VID vadība vēlreiz atvainojas tiem nodokļu maksātājiem, par kuriem informācija VID administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzē tika iekļauta, neskatoties uz to, ka nodokļu maksājumi tika veikti normatīvajos aktos noteiktajos termiņos, bet par kuriem VID dažādu objektīvu iemeslu dēļ vēl nebija saņēmis informāciju, uzsver dienests.

Dienests atgādina, ka informācija, kas tiek atspoguļota Publiskajā VID administrēto nodokļu un nodevu parādnieku datubāzē, tiek apkopota no vairākām informācijas sistēmām, tajā skaitā no Valsts kases. VID atzīst, ka datubāzes izstrādes gaitā netika ņemts vērā apstāklis, ka informācija par veiktajiem starpbanku maksājumiem no Valsts kases VID rīcībā nonāk ar laika nobīdi, kas var būt līdz pat piecām dienām.

Izvērtējot radušos situāciju, VID sadarbībā ar datubāzes izstrādātāju sācis darbu pie izmaiņām, lai turpmāk mazinātu varbūtību, ka nodokļu maksātājs samaksājis nodokļus normatīvajos aktos noteiktajā termiņā, bet informācija par to vēl nav nonākusi VID rīcībā un tādējādi nodokļu maksātājs tiek iekļauts datubāzē kā tāds, kuram ir nodokļu (nodevu) maksājumu parāds virs 100 latiem.

VID sola, ka ieviešot risinājumu, tiks novērsts risks, ka VID administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datu bāzē tiek iekļauta informācija par tiem nodokļu parādiem, kuru maksāšanas termiņš ir iestājies piecu dienu periodā.

Jau ziņots, ka atsaucoties uz medijos izskanējušo informāciju par uzņēmumu nepamatotu iekļaušanu Valsts ieņēmumu dienesta nodokļu parādnieku datu bāzē, finanšu ministrs Andris Vilks iepriekš uzdeva VID problēmu tuvākajā laikā novērst.

Kā ziņots, mazumtirdzniecības veikalu tīkls SIA "Rimi Latvia", kas līdz šim atradies "baltajā sarakstā" jeb Valsts ieņēmumu dienesta (VID) padziļinātās sadarbības programmā, bankas sistēmā aizkavēta maksājuma dēļ nonācis "melnajā sarakstā" jeb nodokļu parādnieku datubāzē, apstiprināja "Rimi Latvia" pārstāve Laura Podskočija. VID nodokļu parādnieku sarakstā iekļauta arī "Maxima" un uzņēmums šo sarakstu uzskata par maldinošu.

"Rimi" no VID saņēmis sekojošu skaidrojumu: "Informācija VID administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzē tiek aktualizēta divas reizes mēnesī - katra mēneša 7. un 26.datumā. Katra mēneša 7. un 26.datumā tiek publiskota visa informācija, kas ir nonākusi VID rīcībā un ir pārbaudīta līdz katra mēneša 6. un 25.datuma plkst.24."

Šajā konkrētajā gadījumā "Rimi Latvia" iekļuvis VID parādnieku sarakstā, jo veiktais maksājums līdz 7.datumam nebija vēl ienācies VID maksājumu datubāzē, lai gan tas tika veikts jau 5.datumā, skaidroja "Rimi" pārstāve, piebilstot, ka veiktais maksājums tiks ņemts vērā nākamajā parādnieku datubāzes aktualizēšanas datumā.

Tāpat VID veidotajā nodokļu parādnieku datubāzē atrodas arī mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Maxima Latvija", kas minēto sarakstu tā pašreizējā izpildījumā vērtē negatīvi, jo tas ir maldinošs, apgalvoja "Maxima Latvija" pārstāvis Ivars Andiņš.

Viņš skaidroja, ka saskaņā ar VID oficiālo Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) Nodokļu maksātāju datu sistēmas datiem uzņēmumam "Maxima Latvija" pret valsti neizpildītu saistību nav, savukārt VID nodokļu parādnieku saraksta elektroniskajā publiskajā daļā redzams parāds 3566,33 latu apmērā.


Написать комментарий