Kāpēc bērzu sulas ir tik vērtīgas

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Līdz ar dabas atmodu, klāt bērzu sulu laiks. Šis ir īstais brīdis, lai attīrītu organismu no ziemas sārņiem. Bērzu sulas var arī izmantot skaistumkopšanā, gatavot tajās ēdienu un pat iegūt šampanieti.

Bērzu sulas veselībai


Bērzu sulas sastāvā ir organiskās skābes, miecvielas, virkne vērtīgu minerālvielu, vitamīnu un nedaudz cukura. Šīs aktīvās vielas veicina uzkrāto sārņu, sāļu un nogulšņu izvadīšanu no organisma. Bērzu sulai ir labāks urīndzenošs efekts un organismu attīroša iedarbība nekā ūdenim. Bērzu sulas uzlabo imunitāti, atvieglo reimatisma radītās sāpes, palīdz attīrīt nieres un locītavas no sāļu nogulsnējumiem. Tostarp tās palīdz atbrīvoties no kaļķa, kas sakrājies uz asinsvadu sieniņām un tīra asinis.

Bērzu sulas organisma attīrīšanai

Sulu mēnesī laikā ieteicams ievērot atslodzes dienu, kuras laikā dzeram tikai bērzu sulas. Jāatzīmē, ka tas nav pārāk grūti izdarāms, jo sulu sastāvā esošais cukurs nomāc apetīti. Atšķirībā no atslodzes dienas, kad dzer tikai ūdeni, nav novērojams spēku izsīkums un vājums. Gluži pretēji – bērza sulu atslodzes diena uzlabo pašsajūtu, vairo enerģiju, kā arī spēcina sirdi. Ja nav pa spēkam atslodzes diena, izmēģini organisma attīrīšanās kūri nedēļas garumā, kuras laikā dzer vismaz 2 litrus bērzu sulas un ēd vieglu, veģetāru ēdienu. Visvērtīgākās bērzu sulas ir tad, ja tās dzer tūlīt pēc iztecināšanas, jo pirmo četru stundu laikā minerālvielu koncentrācija tajās ir visaugstākā.

Bērzu sulas skaistumam

Bērzu sula apgādā mūsu organisma šūnas ar barības vielām un uzlabo ādas stāvokli. Kosmētikas ražotājs MÁDARA, sadarbībā ar Latvijas Universitātes Bioanalītikas un biodozimetrijas laboratoriju, izpētījuši bērzu sulu iedarbību uz ādu.

“Mēs analizējām virkni Baltijas klimatam tipiskos augus, un vērtējām to ķīmisko sastāvu, lai noskaidrotu potenciāli iedarbīgas sastāvdaļas tālākiem pētījumiem. Bērzu sulai ir vērtīgs ķīmiskais sastāvs, augsta bioloģiskā aktivitāte. Šīs sulas struktūra ļauj to izmantot daļējai vai pilnīgai ūdens aizstāšanai kosmētikas līdzeklī, tādā veidā krasi paaugstinot kosmētiskā produkta bioloģisko aktivitāti, iedarbību,” atzīmē MÁDARA saimniece Lotte Tisenkopfa – Iltnere.

LU zinātnieki secinājuši, ka bērzu sulai piemīt spēcīga atjaunojoša iedarbība, tā ievērojami palielina ādas pamatslāņa šūnu jeb fibroblastu augšanu, kas ir atbildīgas par kolagēna un elastīna sintēzi ādā. Bērzu sulas hidrolatu (speciāli apstrādāta bērzu sula), MÁDARA izmanto kosmētikas līnijā TIME MIRACLE, aizstājot ar bērzu sulām ierasto krēma pamatbāzi – ūdeni. Atšķirībā no ūdens, kas kalpo tikai kā šķīdinātājs un nesējs, bērzu sulai piemīt izteikta bioloģiskā aktivitāte. Ir atklāts, ka bērzu sula ne vien atjauno, bet arī pasargā ādas šūnas no UV stariem un vides piesārņojuma. Tā darbojas kā antioksidants, kavējot ādas novecošanos. Mājas apstākļos visvienkāršākais veids, kā izmantot bērzu sulu skaistumkopšanā, ir to sasaldēt ledus kubiciņos vai izmantot gatavojot sejas maskas.

Bērzu sulu šampanietis. Kāpēc ne?

Šobrīd Latvijā visnopietnāk ar bērzu sulu iegūšanu un pārstrādi nodarbojas Linards Liberts. Viņš no bērzu sulām gatavo limonādi, vīnu, sīrupu un šampanieti. “Sulā, kas tek no bērza, ir Latvijas dabas spēks,” uzskata Liberts. Starp citu, bērzu sulas šampanieti viņš gatavo pēc Šampaņas receptes, novietojot pudeli pagrabā un ļaujot “nogatavoties” līdz pat pusotram gadam. Liberts visus interesentus aicina pie sevis ciemos uz sulu pagrabu. Saimnieks ir gatavs stāstīt, rādīt un dot degustēt visu, kas gatavots no bērzu sulām.

Bērzu sulu var izmantot arī ēdiena gatavošanā. Sulu laikā to var izmantot ūdens vietā vārot zupas vai gatavojot mērces. Termiski apstrādātas tās gan zaudē savu bioloģisko aktivitāti, taču mikroelementi saglabājas.

Interesentiem piedāvājam ieskatīties Mārtiņa Rītiņa kulinārijas raidījumā, kas bija veltīts bērzu sulām.


Написать комментарий