Kā izglābties no ūdenī grimstošas automašīnas

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ja automašīna iekrīt ūdeni, tad aptuveni pēc 60 sekundēm tā būs nogrimusi, pieņemot, ka durvis paliek aizvērtas. Šis ir laiks, kurā pasažieriem jāspēj izglābties. Ja automašīnas durvis ir vaļā, tad nogrimšanas laiks ir tikai dažas sekundes.

Galvenie iemesli traģiskam iznākumam parasti ir panika un nepārliecinoši mēģinājumi izglābties. Šādā situācijā ir svarīgi saglabāt mieru un ievērot dažus noteikumus, lai izglābšanās būtu iespējama.


Saglabājiet mieru!

"Ikviens negadījums ir bīstams, tomēr, ja automašīna iekrīt ūdenī un pasažieriem pastāv risks noslīkt, situācija ir īpaši bīstama. Vēl vairāk – šādā gadījumā nepieciešams saglabāt mieru un koncentrēšanos, lai veiktu dažas nozīmīgas darbības," brīdina "Renault" Braukšanas skolas direktors.

Sagatavojieties triecienam!

Brīdī, kad saprotat, ka automašīna iegāzīsies ūdenī, izstiepiet rokas un stingri turieties pie stūres tā dēvētajā 10:2 pozīcijā (pieņemot, ka stūre ir pulkstenis)! "Visticamāk, ka trieciens pret ūdens virsmu aktivizēs drošības spilvenu sistēmu, tāpēc šādā situācijā pareiza pozīcija ir ļoti svarīga. Apzinoties un ievērojot šo noteikumu, iespējams izvairīties no drošība spilvenu radītiem ievainojumiem," norāda medicīniskās glābšanas eksperts.

Atsprādzējiet drošības jostas!

Laiks nevar tikt tērēts, izmantojot telefonu un cenšoties sazvanīt palīdzības dienestu, jo svarīga ir katra sekunde. Nākamais solis ir atsprādzēt drošības jostas. Vispirms atsprādzējiet paši sevi un pēc tam bērnus, sākot ar vecāko, kurš var palīdzēt citiem!

Atveriet logu!

Logs ir jūsu izglābšanās iespēja. To nepieciešams atvērt, cik ātri vien iespējams, kamēr elektronikas sistēmas vēl darbojas. Loga sasišana var izrādīties pārāk sarežģīts un laikietilpīgs process. Tikai logu, nevis durvju atvēršana ļauj ietaupīt nedaudz laika, kas nepieciešams, lai izglābtos.

Tiklīdz durvis ir atvērtas, automašīna sāk ļoti strauji grimt. Turklāt, ņemot vērā spiediena svārstības, durvju atvēršana zem ūdens var būt neiespējama, kamēr automašīna nebūs pilna ar ūdeni. Ja nav iespējams atvērt logu, to nepieciešams izsist, izmantojot smagu priekšmetu, piemēram, riteņu atslēgu vai ugunsdzēšamo aparātu.

Kad esat izkļuvuši no automašīna, lēnām peldiet uz augšu, pakāpeniski izlaižot gaisu no plaušām. Tas ir īpaši svarīgi, ja nepieciešams peldēt uz augšu vismaz piecus metrus, jo tā iespējams izvairīties no plaušu barotraumas. "Ja jums zudusi orientēšanās spēja, sekojiet, uz kurieni plūst gaisa burbulīši, un sekojiet tiem. Taču tas noteikti nav rādītājs, ja automašīna iekritusi upē vai arī ja vērojama spēcīga straume," norāda "Renault" instruktori.


Написать комментарий