Marka Rotko dēls: Varu uzskatīt sevi par īstu latgalieti

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tieši šie vārdi izskanēja nelielās intervijas sākumā, kuru portālam Gorod.lv sniedza uz M.Rotko mākslas centra atklāšanas ceremoniju uzaicinātais Kristofers Rotko.

Kā jau tika ziņots, Kristofers un Keita Rotko ne tikai apmeklēja Daugavpili, bet arī iedeva ekspozīcijai sava slavenā tēva 6 oriģināldarbus. Tādējādi, mūsu Cietoksnis ir vienīgā vieta Austrumeiropā, kur var aplūkot pasaulslavenā mākslinieka gleznas.

Ļoti pozitīvais un emocionālais Kristofers labprāt komunicēja ar vairākiem žurnālistiem, nožēlojot, ka tēvs neiemācīja viņam krievu valodu, atšķirībā no savas māsas Keitas, kura saprot un visai labi runā krieviski, jo viņas vīrs ir dzimis Ļvovā.

Pēc Kristofera Rotko vārdiem, savā tēva dzimtenē – Daugavpilī – viņš bijis vairākkārt, un, ņemot vērā, ka Marko Rotko dzimtene ir bijusi Latgale, var uzskatīt sevi par īstu latgalieti.

«Ierodoties Daugavpilī, sapratu, ka beidzot esmu atradis daļu no sevis, jo ieraudzīju vietu, kura bija palikusi mana tēva atmiņā uz visiem laikiem. Tikai nelielas ebreju pilsētiņas vietā tagad šeit ir skaista un zaļā pilsēta. Varu droši apgalvot: tagad mans tēvs ir atgriezies mājās, un šī atgriešanās ir triumfāla. Manuprāt, viņam šeit patiktu. Žēl, ka viņš neredzēs šo skaistumu.

Pirmo reizi apmeklēju Daugavpili pirms 10 gadiem un biju pārsteigts par šeit notikušajām izmaiņām. Man ļoti patīk jūsu baznīcas, Daugava.

Esmu sajūsmā par Centru, jo biju redzējis, kas šeit pirms tam bija. Tika izdarīts ļoti daudz, patīkami apzināties, ka es un māsa arī piedalījāmies tā veidošanā. Esmu pārliecināts, ka Centram ir liels potenciāls un labas perspektīvas”, pastāstīja Kristofers Rotko.


Написать комментарий