Sestajā maijā sāks Venecuēlas prezidenta vēlēšanu balsu pārbaudi

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Venecuēlas vēlēšanu komisija sestajā maijā sāks aprīlī notikušo prezidenta vēlēšanu, kurās ar niecīgu balsu pārsvaru uzvarēja mirušā prezidenta Ugo Čavesa sekotājas Nikolass Maduro, balsu pārbaudi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Audits sāksies sestajā maijā un turpināsies līdz ceturtajam jūnijam.

Tomēr vēlēšanu komisija nepārskaitīs visas balsis, kā to pieprasīja opozīcijas kandidāts prezidenta krēslam Enrike Kapriless, kurš gaidāmo vēlēšanu rezultātu auditu jau nosaucis par "neīstu", bet vēlēšanu komisiju apsūdzēja par sekošanu valdības rīkojumiem.

Venecuēlas Vēlēšanu padome (CNE) paziņoja, ka Kaprilesa prasības par pilnīgu balsu pārskaitīšanu ir "neiespējamas".

"Atkal viņi domā, ka venecuēlieši ir muļķi! Bez balsu skaita salīdzināšanas audits ir neīsts!" mikroblogošanas vietnē "Twitter" paziņoja Kapriless. Viņš arī skaidroja, ka tas ir "neiespējami", ka Vēlēšanu padomes prezidente Tibiseja Lucena darītu kaut ko pretēji rīkojumiem no valdošās partijas.

Jau vēstīts, ka 14. aprīlī Venecuēlā notikušajās prezidenta vēlēšanās ar niecīgu balsu pārsvaru uzvarēja martā no vēža mirušā prezidenta Ugo Čavesa izvēlētais pēctecis Maduro.

Jau dažas stundas pēc vēlēšanu beigām tika paziņota Maduro uzvara. Oficiālie rezultāti liecina, ka Maduro ar niecīgu balsu pārsvaru (50,7 % balsu) uzvarējis opozīcijas kandidātu Enriki Kaprilesu (49,1% balsu). Tas nozīmē, ka atšķirība ir vien nedaudz lielāka par 200 000 balsu.

Opozīcijas kandidāts Kapriless, kura panākumi pārspēja visas prognozes, atteicās atzīt vēlēšanu rezultātus un paziņoja, ka viņa komandai ir saraksts ar vairāk nekā 3000 pārkāpumu vēlēšanu laikā, sākot ar šaušanu un beidzot ar balsošanas iecirkņu nelegālu atkalatvēršanu.

Nepārliecinošās uzvaras dēļ Maduro ir mazāka autoritāte plašajā valdošajā aliansē, kurā ir armijas virsnieki, naftas nozares vadītāji un bruņoti graustu rajonu līderi, skaidro "Reuters". Aliansi lielā mērā kopā saturēja Čavesa dzelžainais tvēriens un personība.

Maduro varētu rasties grūtības no politiskās kampaņas režīma pāriet pie reālas valdīšanas valstī ar augstu inflāciju, palēninošos ekonomiku un vienu no augstākajiem noziedzības līmeņiem pasaulē.


Написать комментарий