Japānas premjers ierodas pirmajā vizītē Krievijā pēdējo 10 gadu laikā

foto: newsru.com
foto: newsru.com

Krievijā ieradies Japānas premjers Šindzi Abe, un šī ir pirmā kāda Japānas valdības vadītāja vizīte Krievijā pēdējo 10 gadu laikā, vēsta BBC.

Abe Maskavā ieradās svētdien, taču pirmā tikšanās viņam ir paredzēta pirmdien, kad Abe tiksies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

Abu valstu attiecības nav bijušas vieglas konflikta dēļ par Kuriļu salām. Gan Krievija, gan Japāna vēl joprojām paliek pie uzskata, ka katrai no tām ir tiesības uz Kuriļu salām. Krievija kontrolē Dienvidkuriļu salas, kuras Japānā sauc par Ziemeļu teritorijām, kopš Otrā pasaules kara beigām.

Pēdējo gadu laikā Krievijas premjers un nesenais prezidents Dmitrijs Medvedevs divas reizes ir apmeklējis šīs salas, izraisot dusmas Japānā.

Tomēr šis nav vienīgais sarežģītais jautājums abu pušu vidē. Paredzams, ka otrs svarīgākais temats būs enerģētikas jautājums. Tāpat uzmanības centrā būs vēl citi ekonomiska rakstura sadarbības jautājumi.

Abe uzsvēris, ka vēlas ar Putinu veidot „personiski uzticamas attiecības”.

Iepriekšējā vizīte, kad kāds Japānas premjers viesojās Krievijā, bija 2003. gadā. Tad Maskavā ieradās toreizējais premjers Dzjuničiro Koidzumi.


Написать комментарий