Ārvalstu mediji: Islandes parlamenta vēlēšanu rezultāti rada bažas par valsts pievienošanos ES

foto: rus.err.ee
foto: rus.err.ee

Pēc sestdien Islandes parlamentā (Altings) notikušajām vēlēšanām, kurā uzvaru guva eiroskeptiskā centriski labējā opozīcija, ārvalstu mediji pauž bažas, ka Islandes pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) kā minimums tikšot kavēta.

Sestdien notikušajās vēlēšanās uzvarēja Konservatīvā Neatkarības partija (NKP), kura ieguvusi 26,5% balsu, bet agrāri centriskā Progresa partija (ACPP) - 22% balsu, kas kopā ņemot abām partijām deva 38 no 63 vietām parlamentā. Abas partijas ir skeptiskas par pievienošanos ES un neatbalsta eiro ieviešanu, ziņo portāls „Globalpost”.

NKP līderis un potenciālais nākamais valsts premjerministrs Bjarni Benediktsons pēc vēlēšanām komentēja, ka „mēs redzam, ko mūsu valstij nodarījusi budžeta griešana veselības un sociālajā sistēmās, tagad ir pienācis laiks jaunām investīcijām, jaunu darbavietu radīšanai un izaugsmei.”

Savukārt abu uzvārējošo partiju pārstāvji paziņojuši, ka Islandes ekonomika attīstītos labāk bez dalības ES.

Līdz šim pie varas esošā Sociāldemokrātiskā partija vēlēšanās ieguvusi tikai 13,5% balsu – 9 vietas. Pārsteigumu sagādājusi Islandes Pirātu partija, kas ieguvusi 3 vietas parlamentā, savukārt Kreisā zaļo kustība izcīnījusi 7 vietas, bet proeiropeiskā partija Gaišā nākotne parlamentā būs pārstāvēta ar 6 vietām.

NKP un ACPP partijas veidos jau otro kreisi orientēto valdību Islandē, iepriekšējo vadīja Sociāldemokrātiskā alianse, kura nāca pie varas pēc tam, kad 2009.gadā smagas finanšu krīzes iespaidā pēc valsts banku sabrukuma, vēlētāji notikušajā vainoja un vēlēšanās neatbalstīja labējās partijas, kuras esot aizrāvušās ar pārāk lielu tirgus liberalizāciju.

Iepriekšējā pie varas esošā Sociāldemokrātu alianse iestāšanās sarunas ES atklāja 2009. gadā, līdz tam jau īstenojusi virkni ar iestāšanās pasākumiem. Jaunievēlētās koalīcijas līderi minējuši, ka atlikušajā daļā no Islandes īstenojamajiem uzdevumiem saskata vairākus aspektus, kam negrasās piekrist. Galvenokārt konservatīvie nevēlas piekrist nosacījumiem, kas skar ES Kopējo zivsaimniecības politiku. Zivsaimniecība sastāda Islandes ekonomikas lielāko daļu.

Savukārt portāls "EUobserver" ziņo, ka pēc sabiedriskās domas aptaujām tikai 25 % Islandes iedzīvotāju šobrīd referendumā balsotu par iestāšanos ES.


Написать комментарий