Auklīšu dienesta projektu vēl saskaņo trīs ministrijas

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

No nākamā mācību gada paredzēts, ka tiem bērniem, kuriem neatrodas vieta bērnu dārzā, pienāksies valsts apmaksāta aukle. Trīs ministrijas, kas izstrādā noteikumu projektu, atbildības bumbiņu "futbolē" viena pie otras, pirmdien no rīta ziņo Latvijas Radio.

Izglītības un zinātnes ministrija vēlas, lai aukles nodrošinātu arī piecgadīgo un sešgadīgo apmācību, Labklājības ministrijai ir svarīgi, lai aukle atbilstu Bērnu tiesību aizsardzības likumam, bet naudas maciņš ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas rokās.

Aukļu dienesti jau darbojas divās pašvaldībās, kurās vecāki ar šādu iespēju ir ļoti apmierināti. Ķekavniece Līga Ēlerte ikdienā pieskata trīs vai četrus bērnus: katru dienu vairākas stundas tiek pavadītas svaigā gaisā, tiek spēlētas spēles, zīmēts, veidots, gulēta diendusa un ēsts pa trim reizēm. Mēnesī viņa saņem trīssimt līdz četrsimt latu no pašvaldības, par ko jāpaēdina bērni un jānopērk viss nodarbēm nepieciešamais.

Līdzīgs aukļu dienests darbojas arī Liepājā, Latvijas radio stāsta par dienestu atbildīgā Silva Golde. "Mēs esam pirmie Latvijā, kuri izveidoja, toreiz ar attiecīgās ministrijas atbalstu. Mēs esam ļoti priecīgi par šādu alternatīvu," stāsta Golde.

Liepājas aukļu dienestā ir 30 aukles, kas par katra bērna pieskatīšanu no pašvaldības saņem 100 latus. Tādu pašu summu plāno maksāt arī valsts, kas gan iecerējusi noteikt, ka vairāk kā piecus bērnus viena aukle nevar pieskatīt. Labklājības ministrijas bērnu un ģimenes politikas departamenta vecākais eksperts Maksims Ivanovs stāsta, ka sistēma plānota maksimāli vienkārša un prasību auklēm un vecākiem nebūs daudz.

Kvalifikācijas prasības saistītas ar to, ka, pirmkārt, nav izdarīti konkrēti pārkāpumi vai noziedzīgi nodarījumi, kas noteikti bērnu tiesību aizsardzības likumā. Otrkārt, personai ir jābūt spējīgai sniegt pirmo palīdzību bērnam. Treškārt, jābūt nokārtotais pirmreizējai veselības pārbaudei un arī turpmāk jākārto veselības pārbaude. Un ceturtkārt, personai ir jābūt atbilstošai kvalifikācijai, norāda Ivanovs.

Noteikumu projekts pašlaik ir saskaņošanas stadijā. Izglītības ministrija vēlas, lai ar aukļu dienestu būtu atrisināts arī piecgadīgo un sešgadīgo apmācības process, norāda ministrijas izglītības departamenta vecākā referente Liveta Sprūde.

"Viena no galvenajām lietām, kuru mēs norādījām bija tā, ka ir ļoti būtiska atšķirība, vai šis auklīšu dienesta darbs attieksies uz bērniem līdz pieciem gadiem, kad sākas obligātā sagatovšanās skolai, vai tas attieksies arī uz piecgadīgiem un sešgadīgiem," skaidro Sprūde.

Auklītēm būs jāslēdz līgums ar pašvaldību un vecākiem un pašvaldība arī būs tā, kas maksās par auklītes pakalpojumiem, bet nauda nāks no valsts budžeta. Bērnu tiesību inspektoriem būs tiesības jebkurā brīdī pārbaudīt, kā aukle strādā, kā arī pieprasīt atskaites. Regulāras atskaites par bērnu pieskatīšanu auklēm nebūs jāsniedz.


Написать комментарий