Daugavpils cietoksnī apmeklējumiem atklāts vēl viens tūrisma objekts

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Aizvadītajā nedēļā daugavpiliešiem bija iespēja apmeklēt vēl vienu tūrisma objektu Daugavpils cietokšņa teritorijā – Pulvera noliktavu. Tās atklāšana notika divu svarīgu pasākumu ietvaros – M.Rotko mākslas centra atklāšanas un Starptautiskās tūrisma konferences ietvaros.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja galvenā speciāliste Gaļina Verjovočnikova, kura bija ekskursijas vadītāja, pastāstīja, ka Pulvera noliktava uzcelta 19.gs. vidū un tajā vienlaicīgi var glabāt līdz 3 000 pulvera pudiem, kas ir 60 tonnas. Pulverim obligāti jābūt sausam, tādēļ noliktavas sienas aprīkotas ar īpašiem kanāliem, kuri nodrošina gaisa cirkulāciju un novērš kondensāta uzkrāšanos, pateicoties kam noliktavā tiek uzturēta gaisa temperatūra, kas nepārsniedz 5 grādus pēc Celsija.  

Starp citu, Cietokšņa teritorijā pastāvot militārai aviācijas skolai, šajā noliktavā tika glabāti skābēti gurķi un kāposti.

Pēc Daugavpils cietokšņa pārvaldnieka Jāņa Dukšinska vārdiem, Pulvera noliktavas apmeklējumu ar gida pakalpojumu var pasūtīt visas tūristu grupas. „Nākotnē plānojam rīkot šeit Cietokšņa teritorijā atrasto vēsturisko materiālu izstādes. Iespējams, tiks izstādītas arī privātkolekcijas, kas ir saistītas ar militāro tematiku. Kā arī ir ideja atvērt šeit kafejnīcu, rīkot paraugdemonstrējumus un koncertus Muzeju nakts un Pilsētas svētku ietvaros.

Noliktava saglabājusies labā stāvoklī, tomēr plānots veikt tās jumta rekonstrukciju”, paskaidroja Jānis Dukšinskis.


Написать комментарий