Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju pārņem Francija

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju otrdien no Dānijas uz turpmākajiem četriem mēnešiem pārņems Francija.

Oficiālā pārņemšanas ceremonija notiks Lietuvas Gaisa kara spēku bāzē Šauļos. Misijā piedalīsies 80 Francijas karavīri ar četriem iznīcinātājiem "Mirage F-1CR", kas jau pagājušajā piektdienā ieradās Lietuvā no Francijas Gaisa spēku bāzes Mondemarsānā.
Francijas lidmašīnas uzraudzīs Baltijas valstu gaisa telpu jau ceturto reizi kopš 2004.gada, kad NATO sāka šo misiju.

NATO patrulēšanas misijā piedalījušās arī Beļģijas, Čehijas, Lielbritānijas, Spānijas, ASV, Polijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Portugāles, Rumānijas, Turcijas un Vācijas lidmašīnas un karavīri. Iesaistīties šai misijā nolēmušas arī Itālija un Ungārija.
Tikmēr izdevums "Etaplius.lt" atgādina, ka pirms nepilniem diviem gadiem Francijas misijas pēdējā dienā treniņlidojuma laikā netālu no Šauļiem sadūrās Lietuvas mācību lidmašīna "L-39" un Francijas iznīcinātājs "Mirage-2000". Francijas lidmašīnas pilotam izdevās cietušo iznīcinātāju nosēdināt Šauļu lidlaukā, tikmēr abi lietuviešu lidotāji veiksmīgi katapultējās, bet viņu iznīcinātājs nogāzās purvā. Pēc šā incidenta Lietuvas Gaisa spēkos no diviem vieglajiem iznīcinātājiem, kas bija lidošanas kārtībā, palika tikai viens.

Kā atzina Lietuvas Aizsardzības ministrijas pārstāvju komisija, kas izmeklēja notikušā apstākļus, sadursme skaidrojama ar to, ka abu lidmašīnu piloti "atšķirīgi interpretējuši lidojuma gaitu". Gaisa spēku komandieris ģenerālmajors Edvards Mažeiķis norādīja, ka mācībās, kurās tiek slīpētas lidmašīnu atpazīšanas un pārtveršanas iemaņas, lidojot grupā, pat niecīgākā rīcības nesaskaņotība var izraisīt sadursmi. Lietuvas eksperti norādīja, ka tikai pilotu profesionalitāte ļāvusi iztikt bez upuriem.

Izmeklēšanā tika noskaidrots, ka Lietuvas lidmašīna bijusi tehniskā kārtībā un sagatavota lidojumam pēc visām noteiktajām prasībām. Lidmašīnas "melnā kaste" avārijas laikā sadega, tāpēc komisijai nebija datu par lidojuma parametriem. Sadarbībā ar Francijas Aizsardzības ministriju tika izanalizēti iznīcinātāja "Mirage" lidojuma parametri. Saskaņā ar NATO noteikumiem Lietuva un Francija nolēma neizvirzīt viena otrai nekādas finansiālas pretenzijas.

Savukārt pirmdien diviem Dānijas iznīcinātājiem "F-16" savas patrulēšanas misijas priekšpēdējā dienā treniņlidojuma laikā pēc sadursmes ar putniem nācās nolaisties Tallinas starptautiskajā lidostā. Pēc Lietuvas Aizsardzības ministrijas sniegtajām ziņām, nolaišanās notikusi sekmīgi, lidotāji nav cietuši.


Написать комментарий