EM: patērētāju noskaņojums turpina uzlaboties

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Mazumtirdzniecības apjomi Latvijā turpina augt. Mēneša laikā mazumtirdzniecības kopējais apgrozījums ir pieaudzis par 2,1% (pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem).

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums palielinājies par 2,4%, bet nepārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums – par 1,9%.

Kopumā 2013.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar 2012.gada pirmo ceturksni, mazumtirdzniecības kopējais apgrozījums pieauga par 6,3% (pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem).

Nepārtikas preču mazumtirdzniecība pieauga par 5%. Lielākais devums mazumtirdzniecības apjomu pieaugumā ir mājsaimniecības elektropreču mazumtirdzniecībai un mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībai. Jāatzīmē, šī gada pirmajā ceturksnī vērā ņemams pieaugums bija arī apģērbu un apavu mazumtirdzniecībai un farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībai. Kopumā šajā laikā nepārtikas preču mazumtirdzniecība veidoja 40% no visa mazumtirdzniecības apjomu pieauguma.

Šī gada pirmajā ceturksnī strauji auga degvielas mazumtirdzniecības apjomi – pieaugums par 12,2%, salīdzinot ar 2012.gada pirmo ceturksni.

Vērā ņemams kāpums bija arī pārtikas preču mazumtirdzniecībā, kur pagājušajā gadā bija vērojams ļoti mērens pieaugums. Šī gada pirmajā ceturksnī pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi pieauga par 5,1% un kopumā veidoja vairāk nekā 25% no visa mazumtirdzniecības apjomu pieauguma.

Patērētāju noskaņojums pēdējos mēnešos turpina uzlaboties un patērētāji savos novērtējumos gan par turpmāko ekonomisko situāciju valstī, gan par savu finansiālo situāciju, gan par plānotajiem pirkumiem ir daudz optimistiskāki nekā 2012.gada sākumā. Ņemot vērā patērētāju konfidences rādītājus, kā arī sagaidāmo privātā patēriņa pieaugumu, paredzams, ka turpmākajos mēnešos mazumtirdzniecības apgrozījums turpinās stabili pieaugt.


Написать комментарий