Dejas ar atomu: izveidota īsa animācijas filmiņa no atomiem (VIDEO)

kadrs no video
kadrs no video

"IBM Research" inženieri izveidojuši pasaulē mazāko animācijas filmiņu.

"A Boy and His Atom" ir radīta, bīdot ūdeņraža atomus pa vara pamatni ar skanējošo tuneļmikroskopu, ziņo ārvalstu prese.

Atomus nepieciešamajās kristāla virsmas vietās nogādāja ar uzlādētu tuneļmikroskopa asmeni. Tas no virsmas atradās tālāk, nekā parastajā kustības režīmā. Jauna kadra veidošanai atomus pārvietoja citās pozīcijās.

Filmiņā zēns spēlē futbolu ar bumbu, kura sastāv no viena atoma, dejo un lēkā uz batuta. Tajā ir 242 kadri, kuros "darbojas" apmēram 10 tūkstoši atomu. Katrs kadrs faktiski ir mikroskopiska pamatnes gabaliņa vadītspējas karte. Starp citu, būtu nepieciešami apmēram 1000 šīs filmas kadri, lai nosegtu cilvēka matu, raksta "bbc.co.uk".

Inženieri jau līdz šim ir izmantojuši skanējošo tuneļmikroskopu, lai radītu no atsevišķem atomiem sastāvošu attēlu. Tā, 1990.gadā tika izveidots pasaulē vismazākais IBM logotips. Taču filmas radīšanai bija nepieciešami daudz vairāk atomu, to divas nedēļas, strādājot astoņpadsmit stundas dienā, veidoja četri speciālisti.

Darbs ir spilgts paraugs tam, kā zinātnieki pēta iespējas izveidot jaunas paaudzes datu glabāšanas sistēmas. Pavisam nesen šie paši speciālisti parādīja, kā ar skanējošo tuneļmikroskopu vienu informācijas bitu var iekodēt, izmantojot tikai divpadsmit atomus. Tas ir apmēram simts tūkstoš reizes mazāk, nekā tiek izmantos visblīvākajos magnētiskajos informācijas nesējos.

IBM vietnē ir aplūkojama ne tikai pati filmiņa "A Boy and His Atom", bet arī tās radīšanas process.

 


Написать комментарий