Putnu fabrika spiedīs uz eksportu

foto: db.lv
foto: db.lv

PF Ķekava samazinājusi zaudējumus astoņkārt un šogad plāno palielināt eksportu.

Tiesiskajā aizsardzībā esošā Putnu fabrika Ķekava (PF Ķekava) ražošanas apjomu 2012.gadā palielinājusi par 6,8% līdz 15,78 tūkst t gaļas gadā. Neto apgrozījums pagājušajā gadā kompānijai palielinājies par 15,4% pret iepriekšējo gadu, sasniedzot 23,1 milj. Ls. Tas, pēc uzņēmuma vadības paustā, ir otrs augstākais rādītājs sabiedrības pastāvēšanas laikā. Tai pat laikā ražošanas izmaksas augušas par 3,8% sasniedzot 20,4 milj. Ls un tieši šis apstāklis ļāvis būtiski uzlabot bruto peļņas rādītāju, salīdzinot ar 2011.gadu. Lai gan 2012.gadu PF Ķekava pabeidza ar zaudējumiem pusmiljona latu apjomā, salīdzinot ar 2011.gada zaudējumiem 4 milj. Ls, panākts ievērojams uzlabojums. Šogad uzņēmums plāno sasniegt peļņu, tiesa, pagaidām netiek atklāta peļņas prognoze.

PF Ķekava pārstāve Kristīne Liepiņa norāda, ka pērn uzņēmuma darbību negatīvi ietekmēja ļoti augstās energoresursu cenas un galveno vistu barības sastāvdaļu – kviešu un sojas cenas, ko noteica šo izejvielu cenu straujais pieaugums gan Latvijā, gan visā pasaulē. Šī tendence, sākās jau 2011.gadā un turpinājās visu 2012.gadu, sasniedzot rekordaugstus kviešu un sojas cenas rādītājus. Šobrīd pēc Pasaules Bankas prognozēm 2013.gadā lopbarības kviešu cenām vairs nevajadzētu pieaugt, turklāt sojas cenām sagaidāms kritums, kas ražotājam ir laba vēsts. Db jau otrdien vēstīja, ka šogad pārtikas izejvielu cenām ir tendence sarukt saistībā ar bažām par to, ka pasauli sagaida jaunas ekonomiskās grūtības. Piemēram, pēdējo trīs mēnešu laikā kukurūzas cena samazinājusies vidēji par 12 %, bet tomēr tā ir par 18 % augstāka nekā pērn vasaras sākumā.

Šogad PF Ķekava plāno  palielināt eksportu un nostiprināt savas pozīcijas lielākajos Baltijas mazumtirdzniecības tīklos. 2012.gada laikā eksports uz ES valstīm turpināja augt un sasniedza 26,6% no saražotās produkcijas. Šogad eksportu PF Ķekava paredz palielināt līdz 32 – 34 % no saražotā un jau šā gada pirmo mēnešu tirdzniecības tendences liecinot par šī mērķa īstenošanu. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andris Vilcmeiers sola, ka paralēli pārdošanas veicināšanai tiks strādāts pie ražošanas procesu uzlabošanas un darba efektivitātes paaugstināšanas. 


Написать комментарий