Dziedātāja Diāna Pīrāgs: Bigbends, kas Daugavpilī izpilda mūziku „latino” ritmos, ir vienīgais valstī

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

XIII Starptautiskā džeza festivāla „JAZZ JOY SPRING 2013” noslēgumā notika jaunās, bet jau pazīstamās latviešu dziedātājas Diānas Pīrāgs krāšņs koncerts, kurā varēja izbaudīt Latīņamerikas hītus un dziedātājas dejas kopā ar viņas vīru.

Pēc koncerta dziedātāja piekrita sniegt interviju portālam Gorod.lv.

- Kāpēc Jūsu jaunā koncerta programma veltīta Latīņamerikas mūzikai?
- Sen vēlējos dziedāt „latino” stilā, un, beidzot, tas kļuvis iespējams. Teikšu godīgi, vienīgais bigbends Latvijā, kas varēja man palīdzēt, ir Daugavpils kolektīvs Arnolda Grīnberta vadībā. Biju pārsteigta, cik rūpīgi strādā šie mūziķi. Programmu gatavojām ļoti rūpīgi: Arnolds bija sagatavojis vairākas dziesmu aranžijas, ilgi izvēlējamies repertuāru. Arnolds ir ļoti mobils cilvēks un īsts Mūziķis. Esmu pateicīga arī Irinai Grīnbertai par viņas entuziasmu un pacietību, šādu festivālu rīkošana ir smags darbs, bet viņa to uzņēmās un viņai viss sanāk.
Atšķirībā no klasiskā džeza, mūzika „latino” stilā patīk gandrīz visiem, tā ir viegli uztverama un izpildāma. Sarežģītāk ir bundziniekiem un perkutēšanas speciālistiem. Pēc gada vēlētos atvest šeit īstus brazīliešus, un Pilsētas svētkos piedāvāt jums jaunu programmu, kas būs veltīta Kubai, jo man patīk salsa. Uz skatuves jābūt vairākiem mūziķiem, jābūt vismaz sešām perkusijām, ceru, ka mēs to spēsim.

-Vai bieži apmeklējat savu vecāku dzimteni – Daugavpili?
Diemžēl, ļoti reti. Ceru, ka braukšu biežāk, jo mums ir, ko parādīt šai lieliskai publikai. Turklāt, Daugavpils nav tālu no Rīgas.

- Kādās valodās Jūs izpildāt dziesmas?
- Pēdējos piecos gados dziedu 8 valodās. Vislabāk man patīk dziedāt spāņu valodā, tad seko itāļu, portugāļu, franču, latviešu un krievu. Piedalos vairākos projektos Spānijā, vienā no tām dziedu flamenko „Gypsy Kings’ stilā, tas nav flamenko, kurā raud. Šī mūzika sagādā baudu, prieku un laimi.
Spānijā esmu bijusi vairākas reizes, nākamgad plānojam doties uz Brazīliju – tāpat vien, uz ekskursiju. Bērnībā man patika skatīties brazīliešu seriālus, viņu mūzika ir tik maiga. Tādēļ sāku mācīties portugāļu valodu.

- Pastāstiet par nākotnes plāniem.
-  Drīz došos uz festivālu Samarkandā, kur dziedāšu tautas dziesmas. Jūs man ieteicāt skaistu latgaliešu dziesmu „Auga, auga rūžeņa”. Pārveidosim to „latino” stilā un būs lieliski! Pašlaik ierakstu albumu krievu valodā, dziesmas rakstu pati, man palīdz ļoti daudzi cilvēki.

- Vai plānojat kādreiz uzstāties ar savu slaveno mammu Olgu Pīrāgs?
- Mums nesanāk kopā uzstāties, mums ir pārāk atšķirīgi stili: viņa dzied estrādes, klasisko džezu. Tāpat šobrīd viņa vairāk uzmanības velta pasniegšanai, strādā ar skolēniem, kuru ir daudz. Viņa pasniedz Latvijas akadēmijā.

- Vai Jūs vēlētos, lai Jūsu meita dziedātu džezu?
- Mana sešgadīgā meita Anželika labprāt dejo „latino” un dzied mambo. Viņa nelīdzinās mūsu ģimenei: ir pārdroša, ļoti aktīva, ko vienmēr arī demonstrē. Domāju, ka Anželika dziedās džezu un paralēli sportos, jo viņai labi padodas vingrošana. Ja meita vēlētos kļūt par dziedātāju, es ieteiktu iemācīties spēlēt flautu: tas māca pareizi elpot. Jo, dziedot, savstarpēji jāsadarbojas katrai organisma šūnai, jāprot pareizi elpot, citādi dziedātājs neizturētu koncertu. Es varu dziedāt 8 stundas dienā. Gadās, ka vienā dienā uzstājos divas reizes un pēc tam vēl dodos dejot.

- Kādu mūziku klausās Diāna Pīrāgs?
- Mūziku klausos, kad esmu mājās vai kad gatavoju ēst – parasti klausos „latino” un smooth jazz. Patīk Adele, Chaka Chan, Sade, Sezārija Evora, Serija Krūza. No krievu izpildītājiem patīk Grigorijs Ļeps, lieliskais pāris Agutins un Varuma, kas izpilda Bossa novu un sambu. No klasikas – Bočelli, Safina. Nesen saņēmu piedāvājumu dziedāt kopā ar Toto Kutuņjo.
No latviešu izpildītājiem patīk aktieris, dīdžejs un raidījumu vadītājs Rutulis. Patīk grupa  „PrātaVētra” un Jānis Stībelis, ar kuru mums ir viens saksofonists.  Iepriekš strādāju ar  Intaru Busuli, mums bija kopīgie džeza koncerti Rīgā un Daugavpilī, kad vēl bija dzīvs Gunārs Rozenbergs.

- Paldies par interviju! Vēlam veiksmi!


Написать комментарий