Daugavpilī apstiprināti plūdu radīto zaudējumu kompensācijas noteikumi

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Šī gada 2.maijā Daugavpils pilsētas domes ārkārtas sēdes gaitā Domes deputāti apstiprināja saistošos noteikumus par vienreizēju pabalstu 2013.gada plūdu radīto zaudējumu novēršanai. Noteikumi bija izraisījuši lielu diskusiju, tomēr galu galā tika apstiprināti bez grozījumiem.

Noteikumi nosaka, ka pabalsts mājas vai dzīvokļa daļējai atjaunošanai tiek piešķirts personai, kuras īpašumā vai lietošanā atrodas māja vai dzīvoklis un kura šajā īpašumā ir deklarējusi savu dzīvesvietu. Pēc apsekošanas speciālistiem jākonstatē, ka bojājumi radušies tieši 2013.gada plūdu rezultātā un šobrīd netiek pilnvērtīgi nodrošināta cilvēku pamatvajadzība pēc mājokļa. Pabalsta summa nevar pārsniegt tūkstoti latu, tas tiek piešķirts tikai gadījumā, ja personai nepienākas apdrošināšana. Ja īpašumā deklarēti vairāki cilvēki, pabalsts tiek izmaksāts tikai vienam.

Sakarā ar to, ka līdz 17.maijam pašvaldībai jāiesniedz ministrijai informācija gan par pašvaldības, gan par iedzīvotāju zaudējumiem, līdz 13.maijam Sociālo lietu pārvaldē jāiesniedz dokumenti, tostarp iesniegums, kopijas, kas apliecina īpašumtiesības, apliecinājums, ka persona nesaņems apdrošināšanu. Savukārt Sociālo lietu pārvalde pievienos dokumentiem pašvaldības speciālistu sastādīto apsekošanas aktu. Sociālo lietu pārvalde pieņems lēmumu par pabalsta piešķišanu līdz 16.maijam. 

Deputātiem tika paskaidrots, ka noteikumi attiecas uz zaudējumu kompensāciju, kuri radušies mājokļa bojājumu dēļ, un tie tika izstrādāti, lai pašvaldība varētu saņemt no valsts 50% no izmaksātās summas.

Domes juriste Marina Dimitrijeva paskaidroja, ka iedzīvotāji, kuru nekustamais īpašums, piemēram, vasarnīcas arī tika bojātas plūdu rezultātā, var pretendēt uz šo pabalstu, kura piešķiršanas kārtība atrunāta iepriekš pieņemtajos noteikumos. Pabalsta saņemšanai iedzīvotāji var griezties Sociālo lietu pārvaldē, iesnieguma iesniegšanas termiņš nav ierobežots, jo līdzekļi tiks izmaksāti no pašvaldības budžeta.  

Sēdes laikā deputātiem paziņoja, ka pašlaik zināms par aptuveni 25 mājām Grīvas mikrorajonā, kurās tika applūdināti pagrabi, dzīvojamās telpas pilsētā neesot cietušas. Tādējādi pabalstu izmaksai varētu tikt iztērēti ap 25 tūkstošiem latu.

Pēc paskaidrojumu saņemšanas noteikumi tika apstiprināti, balsošanas gaitā atturējās tikai Ivars Šķinčs. 


Написать комментарий