Ekspozīcija „Olimpiskās spēles” šokēja Kataras musulmaņus

foto: britishmuseum.org
foto: britishmuseum.org

Muzeja ekspozīcija „Olimpiskās spēles: pagātne un tagadne”, kas tika atklāta Katarā pēc Grieķijas kultūras ministrijas iniciatīvas, izraisīja antīko kultūras vērtību pretrunu ar islāma pasaules skatījumu, vēsta newsru.com.

Lielākā sava veida ekspozīcija, kura veltīta antīkajām un mūsdienu Olimpiskajām spēlēm, tika atklāta Kataras sporta muzejā. Izstādes tematika bija izvēlēta saistoši ar Kataras olimpiskajām ambīcijām – Doha jau divas reizes pretendēja uz Olimpisko spēļu norises vietu.

Izstāde, kura bija ieplānota „draudzības tilta” veidolā starp Kataru un Grieķiju, samulsināja abas puses, jo Grieķijas kultūras ministrs atteicās apsegt atkailinātas olimpiskās dievības un atlētus ar pārsegu.
Statujas, kas rosināja neapmierinātību Kataras izstādes organizētājiem, tika prezentētas sekcijā „Olimpija: mitoloģiskās kultūru spēles”. Sekcija satur vairāk kā 600 eksponātu, ko prezentēja Nacionālais arheoloģiskais muzejs, Numizmātiskais muzejs un Olimpijas muzejs.

Kā pastāstīja Grieķijas kultūras ministrs Kostas Tcvaras, Kataras izstādes organizētāji nolēma apsegt statujas ar melnu audumu. Daži eksponāti tika atgriezti atpakaļ uz Grieķiju.

Pēc Kataras muzeja administrācijas vārdiem, statuju apsegšana ar audumu bija neizbēgama, lai nešokētu sieviešu dzimuma pārstāves muzejā, kā musulmaņu sabiedrības pārstāvjus. Tomēr Grieķijas puse uzstāja, lai olimpiskie atlēti tiktu prezentēti „visā krāšņumā”.

Antīkā ekspozīcija tika rīkota pēc Grieķijas kultūras iniciatīvas ar mērķi uzlabot kultūras apmaiņu ar islāma emirātiem un papildus investoru piesaistīšanai valstī.

Neilgi pirms tam Grieķijas ministru prezidents Antonis Samaras pavēstīja, ka Katara vēlas investēt 1 miljardu eiro Atēnu fondā. Vēlāk tika pasludināts par Kataras šeiha Hamada bin Halifa al Tani sešu Grieķijas salu pirkumu Jonijas jūrā dāvanai savām trim sievām un 24 bērniem.


Написать комментарий