Dēļ noplūdes Lietuvas naftas rūpnīcā iet bojā Latvijas gulbji

foto: fotowallpapers.ru
foto: fotowallpapers.ru

Kurzemē atrasti gulbji, kuru spalvas bija tā piesūkušās ar naftas produktiem, ka putni vairs nespēja lidot, portālam Mixnews.lv apstiprināja Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko.

Pēc viņa teiktā, nekādas naftas noplūdes Latvijas teritorijā nav bijis un atbildīga par šo notikumu ir Lietuvas naftas pārstrādes rūpnīca "Mažeikių nafta", jo gulbji tika atrasti tikai dažu kilometru attālumā no tās.

"Pirms divām nedēļam mēs saņemam pirmo izsaukumu, ka Saldus un Skrundas novados netālu no Lietuvas robežas ir novēroti melnie gulbji, kuri ir sasmērēti ar naftas produktiem. Apsekojot šo vietu, konstatējām, ka tur ir četri gulbji, trīs no viņiem aizgāja bojā. Diemžēl Latvijas likumdošanā nav noteikts, kurš par ko ir atbildīgs, ja notiek tāda naftas noplūde. Šoreiz pie vainas, visticimāk, ir naftas pārstrades rūpnīca "Mažeikių nafta", jo pavisam netālu no viņa tika atrasti visi šie gulbji," pastāstīja Boiko.

Ar Dabas muzeja atbalstu gulbji nogādāti Rīgas Zoodārzā, taču tos nav izdevies glābt, pavēstīja Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns. Viņš norādīja, ka gulbji brīdī, kad tika atvesti uz zoodārzu, jau bija ļoti smagā stāvoklī, un mira ne tikai no tā, ka spalvas bija piesūkušās ar naftas produktiem, bet arī no saindēšanās, jo pēcnāves sekcijā tika konstatēts, ka gulbji apēduši lielu daudzumu naftas produktu.

Kā ziņo LTV, Valsts vides dienests nesen nosūtījis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai vēstuli, vēršot uzmanību, ka vajadzīga politiskā izšķiršanās, ko Latvija darīs lielos naftas noplūdes gadījumos – vai veidos savvaļas dzīvnieku un putnu glābšanas un rehabilitācijas sistēmu, kas to finansēs, ja neveidos – ko darīt ar nelaimē nonākušajiem putniem, vai tomēr glābt, vai iemidzināt.


Написать комментарий