Valsts budžetā ieskaitīs Finanšu policijas vēsturē lielāko arestēto summu – 174 tūkst. latu

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Valsts budžetā tiks ieskaitīta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes vēsturē lielākā arestētā naudas summa – 174,13 tūkst. Ls. Rīgas apgabaltiesa atstājusi spēkā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas lēmumu, ar kuru tika nolemts, ka šie arestētie naudas līdzekļi atzīstami par noziedzīgi iegūtiem, konfiscējamiem un ieskaitāmiem valsts budžetā.

VID Finanšu policijas pārvalde arestēja minētos finanšu līdzekļus 2010.gada 25.maijā uzsāktā kriminālprocesā, kas tika ierosināts pret noziedzīgā grupējuma, kas nodarbojās ar naudas atmazgāšanu, dalībniekiem, kuru darbību VID Finanšu policijas pārvalde apturēja 2010.gada jūnijā.

Pašlaik lielākā daļa pirmstiesas izmeklēšanas darbību ir paveikta, un drīzumā procesa virzītājs, VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētājs, lems par kriminālprocesa nosūtīšanu kriminālvajāšanas uzsākšanai. Jāatzīmē, ka izmeklēšanas gaitā 17 uzņēmumi, kas bija shēmas «klienti», laboja iesniegtās PVN deklarācijas par summu aptuveni 200 tūkst. Ls apmērā un tā rezultātā valsts budžets nesaņēma tam pienākošos pievienotās vērtības nodokļa maksājumus.

Kā VID informēja agrāk, noziedzīgais grupējums darbojās ar mērķi samazināt valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizēt noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus. Laika posmā no 2009.gada janvāra līdz 2010.gada aprīlim noziedzīgais grupējums bija legalizējis gandrīz sešus miljonus latu un, nenomaksājot PVN, nodarījis valsts budžetam kaitējumu aptuveni 1,2 milj. Ls apmērā.

Pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros, veicot kratīšanu shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automašīnās Rīgā, Mārupē, Jūrmalā, Babītē un Dreiliņos, VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji izņēma ne tikai lielu skaitu fiktīvu uzņēmumu zīmogu, kodu kalkulatoru, dokumentu, datorus un zibatmiņas, bet arī ievērojamu daudzumu skaidras naudas līdzekļu dažādās valūtās.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa 2012.gada rudenī pieņēma lēmumu, ar kuru arestētie finanšu līdzekļi 174,13 tūkst. Ls apmērā konfiscējami un ieskaitāmi valsts budžetā. Personas, kurām tika izņemti šie naudas līdzekļi, to apstrīdēja, taču Rīgas apgabaltiesa nolēma atstāt spēkā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesas lēmumu.


Написать комментарий