Centrālās bankas palīdz ASV akciju tirgum sasniegt jaunu vēsturisko rekordu

foto: poltava.pl.ua
foto: poltava.pl.ua

Investoriem reaģējot uz Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumu par bāzes procentu likmes samazināšanu, ziņu par situācijas uzlabojumiem ASV darba tirgū, kā arī uz informāciju par to, ka ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) turpinās no finanšu tirgiem atpirkt prasījuma vērtspapīrus, vakar ASV akciju tirgus indekss Standard & Poor's 500 pakāpās līdz jaunam vēsturiski visaugstākajam punktam.

ECB vakar paziņoja, ka samazina bāzes procenta likmi par 25 punktiem līdz 0,5%. Neraugoties uz to, ka ziņa par bāzes procenta likmes samazināšanu jau tika paredzēta iepriekš un, pēc ekspertu domām, šī soļa ietekme uz reālo ekonomiku varētu būt ļoti simboliska, akciju tirgi uz to reaģēja ar pirkšanas aktivitāšu palielināšanos.

Tā rezultātā vakardienas biržas tirdzniecības gaitā ASV akciju tirgus indeksam Standard & Poor’s 500 izdevās par vienu punktu pārspēt līdzšinējo vēsturisko maksimumu, pakāpjoties līdz 1598,60 punktiem, bet kopējā indeksa vērtība, slēdzot biržu, bija par nepilnu procentu augstāka nekā dienu iepriekš.

Procentuālā izteiksmē gandrīz identisku pieaugumu piedzīvoja indekss Dow Jones Industrial Average, savukārt indekss, kur liela nozīme ir tehnoloģiskā un farmaceitiskā sektora akcijām – Nasdaq Composite, vakar pakāpās par 1,31%.

Tikmēr Eiropā uz notiekošo reakcija nebija viennozīmīga un, kamēr Vācijas fondu tirgus indekss DAX pieauga par 0,61%, Francijas CAC 40 atzīmējās vien ar pieticīgu 0,05% pieaugumu.

Atšķirības var skaidrot ar dažādu ziņu fonu starp ASV un citām valstīm, bet kopumā iemesls, kādēļ akciju tirgum tika dots grūdiens, lielā mērā skaidrojams ar gaidāmo tālākā ienesīguma samazināšanos fiksēta ienesīguma finanšu instrumentu tirgos, kas cita starpā ir signāls tam, ka banku depozītu likmes arī Latvijā kļūs vēl pieticīgākas nekā līdz šim.

Tāpēc tieši dzīšanās pēc ienesīguma ir investoru pirkšanas aktivitāšu galvenais pamats, un ASV centrālās bankas paziņojums par tālākām naudas injekcijām finanšu sektorā šim procesam pagaidām radījis noturīgu pamatu.

FRS skaidri un nepārprotami paziņojusi, ka šīs aktivitātes turpinās, lai uzturētu zemas kredītlikmes un ar to palīdzību veicinātu ekonomisko izaugsmi, turklāt nepieciešamības gadījumā kvantitatīvās iejaukšanās apjomus finanšu tirgū var arī palielināt.

Pretēji akciju biržām, valūtas tirgus uz vakardienas ECB paziņojumu reaģēja ar vētrainu eiro izpārdošanu. Pirms vakardienas ECB paziņojuma sniegšanas eiro vērtība bija pieaugusi līdz 1,3218 dolāriem, tomēr bailēs par to, ka centrālā banka varētu pieņemt radikālākus lēmumus, vakarā valūta bija noslīdējusi pie 1.3060 dolāru atzīmes.

Tāpat no ASV pienākušās ziņas liecina par to, ka pieprasījums pēc bezdarbnieku pabalstiem pagājušajā nedēļā sarucis līdz pēdējos piecos gados zemākajam līmenim.

Šī ziņa varētu liecināt par ekonomikas atveseļošanos, tomēr jāņem vērā, ka ar rūpniecisko aktivitāti ASV nesokas tik labi, kā gribētos, turklāt arī valsts iekšzemes kopprodukta izaugsme gada pirmajā ceturksnī atpalika no plānotā.


Написать комментарий