Birkavs: politiskais romantisms pārvērties politiskajā cinismā

foto: ru.focus.lv
foto: ru.focus.lv

Pēc neatkarības atgūšanas politiskais romantisms Latvijā ātri pārvērtās politiskajā cinismā.

Uzstādījums, kāds bija kādu brīdi pēc 4. maija – «ko mēs varam dot savai valstij?», pārvērtās par uzstādījumu – «ko tas dod manai partijai?», bet ap 2000. gadu – «kas man par to visu būs?», uzskata bijušais Ministru prezidents Valdis Birkavs.

Sarunā LNT raidījumā 900 sekundes viņš sacīja, ka Latvijas politiskais process ir kaut kas līdzīgs saduļķotam ūdenim - sākotnēji spēcīga, tīra, strauja mutuļojuša straume pārvērtusies par gļēvu, plūstošu, duļķainu straumi, kurā ir daudz politisko līķu. V. Birkavs norādīja, ka to saduļķojis ne tikai laiks, bet arī kļūdas.

«Var teikt, ka Zatlera mēģinājums atlaist Saeimu bija mēģinājums uzlikt aizsprostu un ražot jaunu enerģiju. Tas neizdevās. Bērziņš, ar asiem vārdiem kritizējot procesu, arī mēģina celt šādu aizsprostu,» sacīja V. Birkavs.

Viņš norādīja, ka Latvijas politiskajiem spēkiem nav mantiskas vai mantkārīgas, bet gan situācijas saglabāšanas intereses. Savukārt politiskais profesionālisms nav pietiekams, lai procesu vadītu.

V. Birkavs uzskata, ka situāciju var mainīt tikai spēcīgs līderis ar spēcīgu komandu. «Šībrīža cerības tiek saistītas ar Repšes kungu. Bet, vai viņa uznāciens būs pozitīvs, neesmu pārliecināts,» sacīja bijušais premjers, vienlaikus paužot savas bailes par to, ka līdera meklējumos tiks pazaudēts latvisks līderis.

«Nacionālajām partijām vajadzētu ļoti labi saprast un izdarīt secinājumus pēc pašvaldību vēlēšanām. Ameriks ļoti pareizi pateica - pēc šīm vēlēšanām Rīgā iestāsies principiāli jauna politiska situācija,» sacīja V. Birkavs.

Komentējot eiro ieviešanu Latvijā, ekspolitiķis atzina, ka tas neapšaubāmi ir sarežģīts risinājums, bet vienlaikus tā ir arī konsekventa politika, kas ir jārealizē līdz galam. Latvijā daudzos lēmumos metoties uz priekš un pēc tam atpakaļ, sacīja V. Birkavs, par piemēru minot reformas izglītības jomā.


Темы: , , ,
Написать комментарий