Poļu kultūras festivāls Daugavpilī noslēdzās ar krāsainu gājienu un jautro riņķa deju

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Saskaņā ar tradīciju maija pirmajās dienās Daugavpils poļu diaspora kopā ar pilsētniekiem svin jautrus Varšavas ielas svētkus.

Svētki parasti sākas Slobodkā, kur notiek svinīgā ziedu nolikšana pie krusta, kas ir piemiņas un atdusas vieta kaujās par brīvu Latviju kritušajiem poļu karavīriem, bet vēlāk folkloras kolektīvi piedalās gājienā pa Varšavas ielu.

Arī šodien, 3.maijā, Slobodkā pie krusta bija pulcējies liels cilvēku skaits: Daugavpils pilsētas vadība, dažādu valstu (Polijas, Lietuvas un Latvijas) folkloras kolektīvu pārstāvji, J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas skolēni, pilsētnieki.

Klātesošos uzrunāja Latvijas poļu savienības priekšsēdētājs un biedrības „Promeņ” vadītājs Rišards Stankevičs, kurš nolasīja Polijas prezidenta Broņislava Komarovska vēstuli, kuru vakar saņēma no valsts prezidenta rokām Varšavā. Tas ir saistīts ar to, ka 2.maijā tiek svinēta Pasaules poļu diena, kas dzīvo ārzemēs, bet 3.maijā – Poļu Konstitūcijas diena.

Pasākumā piedalījās arī Daugavpils pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja Žanna Kulakova, kura pateicās poļiem par poļu kultūras popularizēšanu Daugavpilī un tautas tradīciju saglabāšanu, par ko liecina ikgadējais Poļu kultūras festivāls.

Emocionāli uzstājās arī Polijas valdības senators Mareks Konopko, kurš augsti novērtēja mūsu valstu sadarbību. Pēc tam notika svinīgā ziedu nolikšana pie pieminekļa.

Skolēni palaida gaisā simtiem sarkanu un baltu gaisa balonu, kuri simbolizēja Polijas nacionālo karogu, un, izveidojuši kolonnu, devās gājienā pa Varšavas ielu.

Gājiens, kā parasti, bija jautrs un krāsains, tā dalībnieki ar dziesmām sveica Daugavpils Poļu, Baltkrievu un Krievu kultūras biedrību pārstāvjus. Skanot ansambļa „Slavjanka” jautrām dziesmām, dejotāji nodejoja riņķa deju.

Gājienā piedalījās arī kolektīvs no Lietuvas ar lielisku nosaukumu – „Simts smaidu”. Kolektīva vadītāja Jolanta Novicka pastāstīja, ka līdzīgs pasākums rīt norisināsies arī Viļņā. Tajā piedalīsies ap 10 000 cilvēku, kuri pārstāvēs valsts poļu kultūras biedrību folkloras kolektīvus.

Folkloras kolektīvs „Simts smaidu” ir Daugavpilī notiekošā festivāla biežais viesis, kas izceļas ar skaistiem un bagātīgi izšūtiem tērpiem.

Pasākumu noslēdza galā koncerts J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijā.

Festivāla rīkotāji pateicās par atbalstu Latviešu kultūras centram, Vispārīgās un profesionālās izglītības pārvaldes vadītājai Marinai Isupovai, profesionālajam pūtēju orķestrim „Daugava” Arnolda Grīnberta vadībā un visiem daugavpiliešiem, kuri piedalījās festivālā.



Написать комментарий