Zooloģiskais dārzs saņems teju 700 kilogramus tirgos konfiscētu augļu, dārzeņu un zaļumu

foto: thedb.ru
foto: thedb.ru

Valsts ieņēmumu dienests (VID) Rīgas Zooloģiskajam dārzam nodevis pārbaužu laikā Rīgas Centrāltirgū un Purvciema tirgū konfiscētos 627 kilogramus augļu, dārzeņu un zaļumu, ziņo "Nozare.lv".

Kā informēja VID pārstāvji, ceturdien, veicot 22 tematiskās pārbaudes Rīgas pilsētas tirgos, VID konstatēja dažādus pārkāpumus saistībā ar tirdzniecības noteikumu neievērošanu. Pārbaužu laikā konfiscētā bezsaimnieka manta - 627,72 kilogrami augļu, dārzeņu un zaļumu - tika nodoti Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs".

Kopumā tika konfiscēti 354,02 kilogrami augļu, tostarp 22,5 kilogrami apelsīnu, 9,5 kilogrami banānu, 186,2 kilogrami ananāsu, 69 kilogrami citronu, kā arī 58 kilogrami paprikas, 26,5 kilogrami gurķu, 56,5 kilogrami kāpostu, 23 kilogrami tomātu, 19,5 kilogrami avokado un 4,6 kilogrami pētersīļu.

Pārbaudes tirgos tika veiktas galvenokārt lauksaimniecības produkcijas tirdzniecības vietās ar mērķi pārbaudīt, vai tirgotāji patiešām tirgo pašu izaudzētu produkciju vai iepirktu produkciju. VID atgādina, ka saskaņā ar likumu, tirgojot iepirktas preces, ir obligāti jāizmanto kases aparāts.

Pārbaužu laikā VID inspektori veica kontrolpirkumus un pārbaudīja preču izcelsmi apliecinošus dokumentus, pavaddokumentu žurnālu, elektroniskā kases aparāta lietošanas noteikumu ievērošanu, kā arī to, vai ar tirdzniecības vietā nodarbinātajām personām ir noslēgtas darba tiesiskās attiecības un ir iesniegtas ziņas VID.

Kopumā dažādus tirdzniecības pārkāpumus VID inspektori konstatēja 21 gadījumā jeb 95% no kopumā veiktajām 22 pārbaudēm. Visbiežāk VID inspektoriem, veicot kontrolpirkumu, pirkums netika reģistrēts elektroniskajā kases aparātā, kases aparāts nemaz nebija uzstādīts vai arī tā lietošanā tika konstatēti dažādi pārkāpumi.

Tāpat pārbaužu laikā tika konstatēts, ka desmit tirdzniecības vietās Rīgas Centrāltirgū tiek tirgota nezināmas izcelsmes produkcija. Uzzinot, ka pircējs ir VID inspektors, pārdevēji atstāja tirdzniecības vietu un neatgriezās, neuzrādot preces pavaddokumentus. Rezultātā prece tika atzīta par bezsaimnieka mantu un pieņemti lēmumi administratīvā pārkāpuma lietā par dārzeņu, zaļumu un augļu konfiskāciju.

Par konstatētajiem pārkāpumiem ir sāktas lietvedības administratīvo pārkāpumu lietās un tiks piemēroti sodi saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu.

VID regulāri veic šādas pārbaudes tirgos. 2012.gadā kopumā tirgos visā Latvijā ir veiktas 513 tematiskās pārbaudes, no kurām 470 tematiskajās pārbaudēs jeb 92% ir konstatēti dažādi ar tirdzniecības noteikumu un darba tiesisko attiecību neievērošanu saistīti pārkāpumi. 2013.gada pirmajos četros mēnešos kopumā tirgos ir veiktas 126 tematiskās pārbaudes, pārkāpumus konstatējot 117 gadījumos.

Arī turpmāk VID pastiprināti kontrolēs Latvijas tirgus, lai novērstu likumpārkāpumus, īpaši, tirgojot no ārvalstīm ievestus produktus.


Написать комментарий