Ir aizturēts 93 gadīgais koncentrācijas nometnes apsargs

foto: themelodramaticfool.deviantart.com
foto: themelodramaticfool.deviantart.com

Policija aizturēja bijušo Osvencima koncentrācijas nometnes apsargu.

Par to tiek ziņots Štūtgartes prokuratūras mājas lapā. Vācijas valdībai nav tiesību nosaukt aizturētās personas vārdu, taču Lielbritānijas masu saziņas līdzekļi vēsta, ka aizturētā persona ir 93 gadīgais Hanss Lipšics, ziņo portāls lenta.ru.

Apsargu aizturēja viņa mājās, veica kratīšanu. Neskatoties uz to, ka aizturētai personai ir daudz gadu ārsts ļāva viņu apcietināt. Prokuratūras darbinieki tagad sastāda apsūdzību, kurā būs arī noteikts, ko īsti aizturētais darīja koncentrācijas nometnē. Pēc arhīva sniegtās informācijas aizturētais nepiedalījās ieslodzīto nonāvēšanā, taču viņa veiktās darbības palīdzēja nonāvēt ieslodzītās personas.

Štūtgartes prokuratūra veica izmeklēšanu no 2012.gada novembra. Lipšics strādāja koncentrācijas nometnē par apsargu no 1941.gada rudens līdz 1945.gada pavasarim. Aizdomās turētā persona apgalvo, ka koncentrācijas nometnē viņš strādāja par pavāru.

Lipšics bija iekļauts meklējamo nacistu noziedznieku sarakstā 2013.gadā, sarakstu sastādīja ebreju tiesībsargājošais centrs. Pēc centra sniegtās informācijas Lipšics dienēja SS leģionā „Miroņa galva”. Pats aizturētais nāk no lietuviešu ģimenes, taču nacistu okupācijas laikā viņam iedeva „etniskā vācieša” statusu. Pēc Otrā pasaules kara 1956.gadā viņš imigrēja uz ASV, kur dzīvoja līdz 1983.gadam. Viņu deportēja uz

Vāciju pēc tā, kad nāca klājā viņa nacistiskā pagātne.


Написать комментарий