RSU rektors: ārzemju studenti uz Latviju atved miljonus

foto: yaschool.ru
foto: yaschool.ru

«Ārzemju studentus sākām pie sevis aicināt jau 90. gadu sākumā, un pirmās bija gruzīnu grupas, kas studēja krieviski – toreiz tas bija atļauts. Vēlāk, kad ārzemniekiem sākās apmācības tikai angļu valodā, parādījās pirmie arābu studenti, arī no Šrilankas.

Šodien pārsvarā orientējamies uz Eiropas tirgiem, un šobrīd 95% ir studenti no ES,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā stāstījis Rīgas Stradiņa universitātes rektors profesors Jānis Gardovskis.

«Tas ir pietiekami prestiži, ka studenti no ES izvēlas mūsu augstskolu, bet, no otras puses, mēs uzskatām, ka mums ir jāsaglabā arī Austrumu tirgus. Mēs strādājam ar dažādām valstīm, braucam uz izstādēm, mums ir nodaļa, kas profesionāli darbojas šajā virzienā. Valstīs, kurās piedalāmies izstādēs, esam jau labi pazīstami. Kāds mans kolēģis, medicīnas profesors no Vācijas pilsētas Esenes, teic, ka Rīga vāciešiem ir labi pazīstama: daudzu turienes mediķu bērni brauc mācīties uz mūsu augstskolu, uz Rīgu,» stāstījis rektors.

«Pats galvenais – ārzemju studenti ir apmierināti ar studiju kvalitāti. Faktiski mēs sevi varam dēvēt kā diezgan lielus investorus: ārzemju studenti katru gadu uz Latviju atved ap 15 miljoniem latu,» viņš atklājis.

«Daļu naudas viņi samaksā par studijām, pārējo iztērē par īri, izklaidēm, transportu, ēdienu: esam aptaujājuši savus studentus, un aprēķini rāda, ka vidēji viens ārzemju students Latvijā mēnesī iztērē ap 850 latu,» intervijā norādījis J. Gardovskis.

Runājot par to, ka daudzi Latvijas studenti pēc mācību beigšanas aizbrauc strādāt uz ārzemēm, rektors sacījis: «Nu nevaram mēs tiem gājputniem spārnus apgriezt. Ja mūsu augstskolas beidzējs neredz šeit, Latvijā, izaugsmes iespējas un mērķu realizāciju, mēs nevaram viņu piespiest palikt šeit, kaut arī valstij būtu jāpārdomā, kā regulēt to jauno speciālistu nodarbināšanu, kuri savu izglītību ir ieguvuši par valsts līdzekļiem.»

«Nevajag kritizēt jaunos mediķus, kuri izvēlējušies veidot savu karjeru Berlīnē, Londonā vai kur citur. Ja dzirdam, ka mūsu jaunie mediķi brauc prom merkantilu apsvērumu dēļ, tad mums atliek tikai nožēlot, ka mūsu valsts nevēlas dakteriem maksāt atbilstošas algas,» sacījis J. Gardovskis.


Написать комментарий