Pētījums: ēnu ekonomika valstī būtiski samazinājusies

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ēnu ekonomika valstī pērn ir būtiski samazinājusies un nu tās īpatsvars ir ap 20%, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja ekonomikas augstskolas pasniedzējs Arnis Sauka.

Otrdien Rīgā notiks diskusija "Ēnu ekonomika Latvijā", kuras laikā Sauka arī prezentēs pētījuma "Baltijas valstu ēnu ekonomikas indekss 2009-2012" rezultātus un precīzos datus.


Intervijā raidījumam viņš apliecināja, ka ēnu ekonomikas īpatsvars ir krities. Ja pirms diviem gadiem ēnu ekonomika veidoja 38% un bija divreiz vairāk nekā Lietuvā un Igaunijā, tad nu līmenis ir samazinājies un līdzīgs pārējām Baltijas valstīm.

Iemesli ēnu ekonomikas sarukšanai esot dažādi. Piemēram, makroekonomiskā situācija Latvijā uzlabojas. Tāpat uzlabojas visi ekonomikas rādītāji, bet uzņēmēji ir daudz apmierinātāki ar Valsts ieņēmumu dienesta darbu.

Pētījumā secināts, ka visvairāk samazinājusies peļņas nenorādīšana, tomēr valstij vēl daudz darba jāiegulda attiecībā uz "aplokšņu algām". Tāpat ēnu ekonomikas īpatsvars būtiski mazinājies lielajos uzņēmumos.

Jau ziņots, ka 2011.gadā ēnu ekonomikas īpatsvars Latvijā bijis 30,2%, kas bija par 7,9 procentpunktiem mazāk nekā 2010.gadā, kad ēnu ekonomikas īpatsvars kopējā ekonomikā sasniedza 38,1%, liecināja Rīgas Ekonomikas augstskolas veiktais pētījums "Baltijas valstu pelēkās uzņēmējdarbības indekss 2011".

Kopumā ēnu ekonomikas īpatsvars 2011.gadā samazinājās visās Baltijas valstīs - Lietuvā ēnu ekonomikas īpatsvars kopējā ekonomikā samazinājās no 18,8% līdz 17,1%, bet Igaunijā - no 19,4% līdz 18,9%.


Написать комментарий