Tukšajiem mājokļiem bīda augstāku nodokli

foto: eogre.lv
foto: eogre.lv

Komercsabiedrību īpašumā neizīrētajiem mājokļiem grib piemērot augstāku nekustamā īpašuma nodokļa likmi – 1,5% apmērā, uzņēmēji uzskata, ka tas kropļos tirgu
.

Tādu lēmumu pieņēma Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākumus, un tagad par šo priekšlikumu savs viedoklis balsojot būs jāizsaka parlamentam. 


Šādai – tikai vienas daļas tukšo dzīvokļu un mājokļu īpašnieku aplikšanai ar augstāku nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi bija būtiski iebildumi. Nekustamo īpašumu speciālisti uzskata, ka nodokļa paaugstināšana ir novēlota un neveicinās nekustamā īpašuma tirgus attīstību. 


«Ja šāda norma tiek pieņemta, vienlaikus būtu jāsakārto arī likums «Par dzīvojamo telpu īri», kura aktuālā versija ir pilnībā pakārtota īrnieka interešu aizsardzībai,» uzskata a/s Reverta viceprezidents un Nekustamo īpašumu pārvaldīšanas direkcijas vadītājs Edgars Miļūns, piebilstot, ka rūpīgi jāpārdomā kārtība, kādā būs iespējams pārliecināties par to, vai īpašums ir vai nav izīrēts, un uz kā pleciem šis pienākums tiks uzlikts. Saglabājoties piedāvātajai likuma redakcijai, īpašnieka risks, kas var iestāties, ja īpašums tiek izīrēts negodprātīgam īrniekam, ir daudz lielāks nekā iespējamais izdevumu slogs, palielinoties nodoklim. Līdz ar to situācija būtiski nemainīsies – tie, kuri nodarbojas ar īpašumu īres biznesu, turpinās ar to nodarboties, savukārt tie, kuru mērķis ir pārdot nekustamos īpašumus, joprojām vēlēsies tos pārdot, pieļauj eksperts.


Написать комментарий