7 populārākie mīti par ātrajiem kredītiem

Mītu skaita ziņā ātro kredītu nozare mūsdienās ir nesalīdzināma ar citām nozarēm, tomēr tos ir viegli atspēkot. Gudriem.lv, kas jau trīs gadus nodarbojas ar ātro kredītu salīdzināšanu, ir apkopojuši 7 populārākos mītus, kas saistās ar ātrajiem aizdevumiem.

Pirmais mīts

No ātro kredītu uzņēmumiem naudu aizņemas dīkdieņi, bezdarbnieki un jaunieši, kas aizraujas ar azartspēlēm.

Patiesībā

Gudriem.lv veiktā nozares analīze rāda, ka apmēram puse no kredītņēmējiem ir cilvēki vecumā no 21 līdz 40 gadiem, ar ģimeni un pastāvīgu darba vietu.  Ik gadu veiktajā aptaujā par to, kādu iemeslu dēļ cilvēki izvēlas ātros kredītus, populārākā atbilde jau trīs gadus palikusi nemainīga: „Lai aizņemtos naudu līdz algas dienai”. Otrā populārākā atbilde ir: „Lai iegādātos sadzīves preces”. Pirms trim gadiem kredītņēmēji bieži atbildēja, ka nauda viņiem nepieciešama, lai izbrauktu no valsts, šobrīd tādu atbilžu praktiski nav. Turklāt, gan pirms trim gadiem, gan šobrīd to cilvēku skaits, kuri aizņēmās naudu, piemēram, ceļojumam vai izklaidei, ir mazāk kā 5%.

Otrais mīts

Puse no iedzīvotājiem, kas ņēmuši ātro kredītu, nespēj to pēc tam atdot.

Patiesībā

Patiesie dati, kurus saņemam no ātro kredītu izsniedzējiem, rāda, ka nebanku kreditēšanas nozarē klientu skaits, kuriem rodas sarežģījumi ātro kredītu atmaksu periodā ne lielākā, kā 30 dienas, ir ap 18%. Banku sektorā šis skaitlis ir tikai par 2 – 3% zemāks.

Trešais mīts

Ātros kredītus izsniedz kam pagadās, kaut vai cilvēkiem uz ielas.

Patiesībā

Ātro kredītu uzņēmumi pārbauda savus klientus ar visiem iespējamajiem likumīgajiem līdzekļiem – ar privāto datu bāžu palīdzību un iekšējās klientu bāzes palīdzību. Iekšējā klientu bāze tika radīta, lai būtu iespējams izsekot negodīgiem klientiem, kuri teorētiski var sabojāt kredītvēsturi vienā uzņēmumā un pēc tam censties aizņemties citos uzņēmumos.

Ceturtais mīts

Visbiežāk ātros kredītus neatdod jaunieši vecumā no 18 līdz 20 gadiem.

Patiesībā

To kredītņēmēju vecuma analīze, kuri ietilpst 18% parādnieku, rāda, ka cilvēku skaits, kuri nespēj atdot kredītu laicīgi, visās vecuma grupās ir aptuveni vienāds. Lai mazinātu sabiedrībā valdošo spriedzi, kas radusies vairāku raidījumu dēļ, kuros parādīts, kā jaunieši aizņemas lielas naudas summas, nospēlē tās spēļu zālēs un kredītu nākas atmaksāt vecākiem, ātrās kreditēšanas uzņēmumi uz laiku pārtraukuši kredītu izsniegšanu personām, kas jaunākas par 20 gadiem.

Piektais mīts

Valsts nekādā veidā nekontrolē ātrās kreditēšanas tirgu

Patiesībā

Tirgus netika kontrolēts līdz 2012. gadam, tomēr pagājušajā gadā uzņēmumiem nācās pirkt licenci, kas samazināja tirgus dalībnieku skaitu līdz 16 uzņēmumiem. Tobrīd tirgu pameta vairāki mazie kreditēšanas uzņēmumi. Drīzumā tiks ieviestas arī jaunās regulēšanas normas, kuras izstrādā Ekonomikas ministrija.

Sestais mīts

Ātro kredītu uzņēmumi ņem no klientiem ārkārtīgi lielus procentus.

Patiesībā

Lai novērtētu ātro kredītu patieso procentu likmi, nedrīkst skatīties uz ļoti īsa termiņa aizdevumiem – 1 – 3 dienas. Uz šādu laiku naudu vispār neaizņemas (t.i. šādi pieteikumi nav bijuši). Uzmanība jāpievērš procentu likmei kredītiem uz termiņu no 1 – 2 mēnešiem. Kādēļ tas ir svarīgi? Tādēļ, ka, ja klients, piemēram, aizņemas no ātro kredītu uzņēmuma 100 Ls uz vienu dienu, tad viņam būs jāatdod 104 Ls. Ja gada procentu likmi aprēķina pēc šī piemēra, tad tā ir astronomiska – aptuveni 300 miljoni procentu gadā. Tomēr šādi aprēķināt nebūt nav pareizi. Praksē cilvēki aizņemas summas ap 100 latiem uz termiņu ap 1 mēnesi un maksā par to 10 latus. Tātad gada procentu likme sanāk 218%.

Septītais mīts

Latvijā ātrajiem kredītiem ir visaugstākās procentu likmes.

Patiesībā

Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, ātro kredītu procentu likme nebūt nav augstākā – apmēram 10% mēnesī. Piemēram, Šveicē, Polijā un Dānijā nebanku kredītu likme ir ap 15% mēnesī, Krievijā, Čehijā, Igaunijā – 20% mēnesī, Anglijā un Spānijā – 30% mēnesī.
Ja vēlaties pārbaudīt savas matemātikas zināšanas un salīdzināt aktuālos ātro kredītu tirgus piedāvājumus, tā varat izdarīt šeit.
 


Темы: , ,
Написать комментарий