Somijā krievu valodu grib atzīt kā valsts valodu 1

foto: nglish.ruvr.ru
foto: nglish.ruvr.ru

Sakarā ar to, ka Somijā palielinās krievvalodīgo cilvēku skaits, krievu valodu grib atzīt kā valsts valodu, tāpat kā zviedru un somu. Šīs izmaiņas notiks ne agrāk kā 2050.gadā, ziņo portāls news-new.ru.

Žurnālistiem imigrācijas centra direktors Ismo Sjoderlings pastāstīja, ka krievvalodīgo skaits Somijā strauji palielinās. 2013.gadā to skaits ir 62500 cilvēki, 2000.gadā to skaits bija divas reizes mazāks. Direktors apgalvo, ka šī gadsimta piecdesmitajos gados krievvalodīgo skaits sastādīs 200-250 tūkst. Puse no krievvalodīgajiem Somijā ir imigranti no Krievijas, personas ar divām pilsonībām. Lielākā daļa no tiem ir somugri.

Pēc prognozēm krievu minoritāte pēc dažiem desmitiem gadu var kļūt par lielāko imigrantu diasporu Somijā. Otrajā vietā būs igauņi, zviedru skaits mainīsies, pašlaik to ir 290 tūkst. Somijā pašlaik iedzīvotāju skaits sastāda 5,387 miljonus cilvēku.

Imigrācijas centra direktors intervijā ar telekanālu Yle teica, ja krievvalodīgo skaits turpinās palielināties, tad nepieciešams krievu valodai dod valsts valodas statusu.

Somijā krievu valoda bija atzīta par valsts valodu 1807-1917.gadam, kad Somijas teritorija bija Krievijas impērijas sastāvā, toties nekad uz Somijas teritorijas nedzīvoja tik liels krievvalodīgo skaits, kā pašlaik. Neskatoties uz to, ka Somija atrodas netālu no Sankt – Pēterburgas, šo teritoriju reti izskatīja kā atpūtas objektu. Nikolajs II veica aktīvu rusifikācijas politiku, tieši tāpēc Somija 1917.gada decembrī pasludināja savu neatkarību.

Pašlaik Krievija un Somija ir ieinteresētas sadarbības attīstībā, sadarbība pastiprinās, pateicoties tūrisma nozares attīstībai un jaukto laulību skaita palielināšanai. Somijas skolās popularitāti gūst krievu valoda.


Написать комментарий

nu nu somi, pēc tam nožēlos.....