Reģionālo olimpiāžu laureāts S.Balkunovs: Tēva ietekmē jau bērnībā aizrāvos ar fiziku

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv ziņojis, ka vakar Latviešu kultūras centrā notika dažāda līmeņa olimpiāžu un konkursu laureātu apbalvošana.

Apbalvoto vidū kārtējo reizi bija Krievu vidusskolas-liceja 11.klases skolēns Sergejs Balkunovs, ar kuru aprunājās portāla Gorod.lv korespondente.

- Sergej, pastāsti, lūdzu, par kādiem sasniegumiem Tu tiki šodien apbalvots?

- Šoreiz ieņēmu pirmo vietu republikas olimpiādē fizikā, otro vietu republikas olimpiādē matemātikā un otro vietu republikas olimpiādē ķīmijā. Kā arī šogad piedalīšos starptautiskajā olimpiādē fizikā, kas notiks Dānijā no 7.-15.jūlijam. Ļoti priecājos, ka piedalīšos tajā, jo par to sapņoju jau pērn, bet laikam bija par agru.

- Pastāsti, lūdzu, cik ilgā laika posmā Tu gatavojies olimpiādēm?

- Vispār tas prasa lielu darbu gan no skolotāja, gan no skolēna puses. Tā sanāca, ka sasniedzu labus rezultātus pilsētas olimpiādēs, tad devos uz reģionālajām olimpiādēm un ieņēmu negaidīti augstas vietas.

- Interesanti, Tev ir brīvais laiks vai viss laiks tiek veltīts sagatavošanas procesam?

- Šogad vairāk uzmanības pievērsu tieši fizikai, matemātikai un ķīmijai, jo biju nopietni noskaņojies tikt uz starptautisko olimpiādi. Bet pērn piedalījos vasaras nometnē „Alfa”, kuras dalībnieki, izņemot fiziku, aizrāvās arī ar mūziku. Sāku spēlēt uz klavierēm un pēc pārtraukuma plānoju atsākt nodarbības.

- Sergej, saki, kā Tu aizrāvies ar fiziku un eksaktajām zinātnēm?

- Mans tēvs aizrāvās ar tehniku, un viņa ietekmē jau bērnībā aizrāvos ar fiziku. Turklāt mūsu skolā ir lieliska skolotāja Tatjana Maslova, kura gatavoja mani olimpiādēm, viņa ļoti interesanti pasniedz fizikas fakultatīvās nodarbības.

- Tu esi 11.klases skolēns, vai esi domājis par to, ko darīsi pēc vidusskolas beigšanas?

- Pagaidām neesmu izvēlējies kādu konkrētu profesiju, daudz kas būs atkarīgs no starptautiskās olimpiādes rezultātiem, jo, ja ieņemšu kādu augstu vietu, iespējams, saņemšu uzaicinājumu studēt pazīstamajās augstskolās. Kā piemēru varu minēt rīdzinieku Georgiju Treninu, kurš pērn šajā olimpiādē ieņēma otro vietu un saņēma piedāvājumu studēt Kembridžas universitātē, tas ir, es arī vēlētos studēt prestižā augstskolā.

Vispār neredzu jēgu iegūt ar fiziku saistīto izglītību Latvijā un turpināt šeit strādāt, jo, piemēram, Edinburgas augstskolas izglītības kvalitāte ļoti atšķiras.

- Tuvojas vasaras brīvlaiks, ar ko plāno nodarboties?

- Sakarā ar to, ka starptautiskā olimpiāde notiks jūlijā, vasarā nāksies nopietni tai gatavoties, tādēļ atpūtīšos tikai vasaras vidū. Piedalīšos LU Fizikas un matemātikas fakultātes organizētajās nodarbībās Rīgā, gatavošos patstāvīgi un ar skolotājas palīdzību.

- Saki, lūdzu, cik svarīgs ir draugu un ģimenes atbalsts?

- Esmu diezgan patstāvīgs cilvēks, tomēr, kad mani klasesbiedri un draugi uzzināja, ka piedalīšos starptautiskajā olimpiādē, viņi mani apsveica, kas bija liels atbalsts, par kuru esmu viņiem pateicīgs. Patīkami, ka vecāki ar mani lepojas.


Написать комментарий