A. Elksniņš: Atbildīgie ministri rīkojas uz vienu roku ar Liepājas metalurga valdi

foto: lm.metalurgs.lv
foto: lm.metalurgs.lv

“Neviens no atbildīgajiem valdības ministriem, nedz Daniels Pavļuts, nedz Andris Vilks nav pietiekoši drosmīgi lai pāris nedēļas pirms pašvaldību vēlēšanām pieprasītu AS Liepājas metalurgs maksātnespēju. Lai arī tas ir vienīgais veids, kā vēl var atgūt vismaz kādu daļu no uzņēmuma aktīviem un  šos līdzekļus izlietot pabalstiem tiem, kas zaudēs darbu, jaunām apmācības programmām vai investīcijas projektiem,” uzskata Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš.

“Tik sarežģītā situācijā, kad būtu nepieciešama efektīva un izlēmīga rīcība, abi profesionāļi nu ir pārtapuši par īstajiem politiķiem, un vēlēšanu priekšvakarā gādā par saviem politiskajiem reitingiem. Tādā veidā valdības locekļi nokļūst vienā kompānijā ar Liepājas metalurga valdi, kas turpina norēķināties tikai ar dažiem izredzētajiem kreditoriem, kamēr aug parāds Latvenergo, bet Valsts kase veic miljonu maksājumu par galvojumu, ko kādreiz ir izsniedzis vēl viens izbijis ministrs – Einārs Repše,” par valdības rīcību pauž deputāts.

Vienīgā informācija, ko sabiedrība saņem par lielākā Latvijas uzņēmuma bankrotu ir tas, ka  ne visai saprotama „kreditoru kluba” ietvaros notiek pārrunas ar Liepājas metalurga akcionāriem. Kamēr izrādījās, ka šis „kreditoru klubs” ir vien bezjēdzīgs veidojums, kas nespēj nedz ietekmēt Liepājas metalurga valdes pieņemtos lēmumus, nedz arī kaut kā saglabāt uzņēmuma aktīvus no acīmredzamas izzagšanas.

Nevienam ministram Vienotības Dombrovska valdībā nav nekāda plāna par to, kā rīkoties ar reģionu un cilvēkiem pēc tā, kad šis uzņēmums bankrotēs. Kopš 2012.gada, kad par uzņēmuma problēmām uzzināja gan ministrs Pavļuts, gan ministrs Vilks, nav izdarīts pilnīgi nekas, lai risinātu situāciju. Valdība vien noskatās kā to „uzmet” uz vismaz 60 miljoniem.
Visā šajā Vienotības veiksmes pasakā izbrīna atbildīgo amatpersonu teiktais, ka viena kreditora prasība ir samazināta attiecībā pret  citām. Un šo pašu amatpersonu izbrīns par to, ka privāts uzņēmums rīkojas tāpat, kā kādreiz ir rīkojusies Finanšu un kapitāla tirgus komisija, pludinot naudu no Latvijas Krājbankas par labu vienam otram valsts varai pietuvinātam “draugam”.

Pēc gandrīz 6 mēnešus ilgas ņemšanās amatpersonas nu jau atzīst, ka viņu mērķis ir atgūt parādus, cik nu tas ir iespējams. Bija nepieciešams pusgads lai pārliecinātos, ka apšaubāmi izsniegtā galvojuma nevīžīgās uzraudzības rezultātā, valsts būs zaudētāja.

Ekonomikas policijas “pēkšņās” kratīšanas Liepājas metalurgā ir birokrātijas paraugstunda, kas, diemžēl, vairāk izskatās pēc neveiksmīga joka. Pirms gandrīz nekā gada ierosinātais kriminālprocess, pēc visas publiskās ņemšanās ap uzņēmuma problēmām, nu ir nonācis līdz kratīšanām. Tā vien liekas, ka ministri speciāli ir devuši Liepājas metalurga valdei laiku, lai tā varētu kārtīgi sakopt savas lietas, iztukšot atvilktnes un sagatavoties Valsts policijas vizītei.

“Valsts kārtējo reizi ir aptīrīta un vienīgais uz ko ir spējīga valdība, līdzīgi kā Latvijas Krājbankas un Parex gadījumos - rosināt kriminālprocesus, kuri izkūpēs nebūtībā. Un tas ir bēdīgi,” secina Elksniņš.


Написать комментарий