Daugavpils reģionālās slimnīcas mobilais mammogrāfs gatavs izbraukumiem

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Daugavpils novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Elza Timšāne paziņoja portālam Gorod.lv, ka sākot ar 21.maiju Daugavpils reģionālās slimnīcas mobilais mammogrāfs atsāk izbraukumus uz Daugavpils novada pagastiem, un projekta „Krūts vēža profilakse un agrīna diagnostika LV, LT un BY” ietvaros sievietes tiek aicinātas veikt bezmaksas mammogrāfijas izmeklējumus uz pārbaudīt savu veselības stāvokli.

Minētā projekta vadītāja Inese Matisāne atzīmēja, ka īpaši tiek gaidītas tās sievietes, kuras jau vairākus gadus nav radušas iespēju apmeklēt speciālistus un nav veikušas krūts vēža profilaktisko apskati, kas sievietēm vecumā no 50- 69 gadiem ir jāveic vienu reizi 2 gados.

I.Matisāne paziņoja, ka krūts vēzis ir izplatītākā sieviešu onkoloģiskā slimība un galvenais pusmūža sieviešu priekšlaicīgas nāves iemesls. Risks saslimt ar krūts vēzi ir katrai devītajai sievietei valstī. Projekta valstīs mirstības koeficients identificēto pacientu vidū ir aptuveni 31%. Lai gan diagnožu koeficients ir līdzīgs citām ES valstīm, tomēr mirstības koeficients Latvijā, Lietuvā un Baltkrievijā ir daudz augstāks. Ir ļoti svarīgi atklāt krūts vēzi savlaicīgi – 90% gadījumu, diagnosticējot to agrīnā stadijā, iespējams saglabāt krūti un dzīves kvalitāti.

Tāpat I.Matisāne pastāstīja, ka pirmajā mobilā mammogrāfa izbraukumu posmā laikā no 2012.gada septembra līdz novembrim Daugavpils reģionālās slimnīcas speciālisti izmeklēja 617 sievietes no 9 Daugavpils novada pagastiem, un patoloģija tika atklāta 68 sievietēm, kas sastāda 11,2% no kopējā izmeklēto skaita.

Daugavpils reģionālās slimnīcas speciālisti lūdz sievietes, nākot uz izmeklējumu, ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu un aicina sekot līdzi mobilā mammogrāfa izbraukumu grafikam.

21.maijā plkst.9:00 mobilais mammografs ieradīsies Medumu pagastā (Medumu pagasta ēka), 23.maijā plkst.9:00 – Vecsalienas pagastā (Červonkas pils – pagasta ēka), 28.maijā plkst.9:00 – Salienas pagastā (Salienas kultūras nams), 30.maijā plkst.9:00 – Višķu pagastā (Višķu pagasta pārvalde). 4.jūnijā Daugavpils reģionālās slimnīcas speciālisti dosies uz Maļinovas pagastu (Maļinovas jauniešu centrs), 6.jūnijā – Daugavpils novada domi, 11.jūnijā – Vaboles pagastā (Vaboles pagasta ēka), 13.jūnijā – Nīcgales pagastā (Nīcgales pagasta ēka), 18.jūnijā – Laucesas pagastā (Laucesas pagasta ēka) un 20.jūnijā – Sventes pagastā (Sventes pagasta pārvaldes ēka).


Написать комментарий