Pasaules ekonomika joprojām trausla un gausa

foto: Ria Novosti/Scanpix
foto: Ria Novosti/Scanpix

ASV Valsts kases eksperti paziņojuši, ka pasaules ekonomika joprojām ir «gausa un trausla». Tikmēr eiro piedzīvo ilgāko krīzi kopš tā ieviešanas, raksta «The Bloomberg».

ASV Valsts kases starptautisko lietu sekretāra vietniece Laela Breinarda uzsver, ka pašreizējā situācijā ekonomiski attīstītajām un jaunattīstības valstīm visi spēki jākoncentrē uz vietējā pieprasījuma atjaunošanu.

«Atkopšanos globālā mērogā kavējis pieprasījuma izaugsmes trūkums vietējos tirgos, tā tas ir daudzās attīstītajās valstīs. Un jaunattīstības valstīs vērojama pretestība straujāk virzīties uz valūtas elastīgumu, kas nepieciešams ilgtspējīgam balansam. Tā rezultātā šim valstīm ir risks nonākt pārlieku lielā atkarībā no Amerikas Savienoto Valstu ekonomiskās atlabšanas,» viņa brīdina.

Breinarda uzskata, ka pēc sāpīgajiem taupības pasākumiem eirozonas valstīs, tagad galvenā uzmanība jāveltī tam, lai augtu pieprasījums pēc precēm un pakalpojumiem, kā arī tiktu nodrošinātas darbavietas. Pretējā gadījumā varētu iestāties stagnācija, kas savukārt draud ar lielu sociālo izmaksu slogu.


Написать комментарий