FM Eiropas Komisijai prezentēs nākamā ES fonda perioda plānošanas dokumentu projektus

foto:  www.diena.lv
foto: diena.lv

Kā ziņo Latvijas Republikas Finanšu Ministrijas mājaslapa, šodien, 17. maijā, Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji tiksies ar Eiropas Komisijas (EK) Reģionālās attīstības ģenerāldirektorāta direktora vietnieku Normundu Popenu un citiem EK ekspertiem, lai pārrunātu Latvijas investīciju prioritātes 2014.-2020. gada Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā. Tikšanās laikā FM speciālisti informēs par izstrādātajiem nākamā perioda plānošanas dokumentu – Partnerības līguma un Darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” – projektiem un līdz šim ar EK nesaskaņotajiem jautājumiem.

Latvija savas prioritātes ir definējusi Saeimas apstiprinātājā Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020. gadam, tomēr neformālo konsultāciju ar EK laikā par atsevišķām investīciju prioritātēm tika sniegti negatīvi komentāri. Tādēļ Latvija ir uzsākusi aktīvu argumentācijas procesu, kura laikā EK tiek pamatota plānoto investīciju nozīmība ilgtspējīgas un sociāli iekļaujošas izaugsmes nodrošināšanā.

Īpaši nozīmīgs ir jautājums par investīciju apjomu transporta infrastruktūrā, tajā skaitā ceļos, ostās un Rīgas lidostā. EK ir norādījusi, ka plānotajam investīciju apjomam ir nepietiekams stratēģiskais pamatojums un ka, ņemot vērā ierobežoto finansējumu, priekšroka būtu jādod citām prioritātēm. Savukārt Latvija uzstāj, ka tieši ieguldījumi līdz šim nepietiekoši attīstītajā transporta infrastruktūrā veicinās uzņēmējdarbību un radīs nepieciešamās darba vietas.

Pēc tikšanās Normunds Popens apmeklēs ES Kohēzijas fonda līdzfinansēto projektu „Starptautiskās lidostas „Rīga” infrastruktūras attīstība”, kura ietvaros tiek uzlabota lidojumu drošība, samazināta lidostas darbības ietekme uz vidi, kā arī infrastruktūras modernizācijas rezultātā tiek palielināta pasažieru uzņemšanas kapacitāte. ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums minētājā projektā ir 41,1 miljons latu.

Lai turpinātu iesākto argumentācijas procesu, šā gada 23. maijā finanšu ministrs Andris Vilks tiksies ar ES Eiropas Reģionālās politikas komisāru Johannesu Hānu (Johannes Hahn). Tikšanās laikā ministrs skaidros un aizstāvēs Nacionālajā attīstības plānā definēto Latvijas pozīciju ES fondu investīciju plānošanā. Latvijai ir būtiski panākt EK atbalstu attīstības plānā un nozaru stratēģijās plānotajām investīcijām, lai nodrošinātu nepieciešamo izaugsmi ilgtermiņā.


Написать комментарий