FM kopā ar NVO turpina darbu pie PVN likuma pilnveidošana

Kā ziņo Latvijas Republikas Finanšu ministrijas mājaslapa, tās speciālisti tikās ar nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvjiem, lai pārrunātu vairāk nekā 50 iesūtītos priekšlikumus jaunā Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likuma pilnveidošanai un panāktu vienošanos par turpmāko rīcību attiecībā uz iesūtītajiem jautājumiem. Priekšlikumi ir vērsti uz to, lai padarītu saprotamāku PVN piemērošanu, novērstu regulējuma neprecizitātes un interpretācijas iespējas un radītu pievilcīgāku uzņēmējdarbības vidi.

Diskusijas laikā aplūkotie priekšlikumi attiecas uz dažādiem priekšnodokļa atskaitīšanas un koriģēšanas aspektiem un niansēm, uz personu reģistrācijas VID PVN maksātāju reģistrā, PVN rēķinu izrakstīšanas un ar PVN apliekamo darījumu nodalīšanas jautājumiem no citām darbībām, kā arī ieteikumiem, kā uzlabot PVN piemērošanu darījumos ar nekustamo īpašumu un citiem jautājumiem.

Tikšanās laikā tika konstatēts, ka ir daudz tādu priekšlikumu, kuros minēto jautājumu risināšanai nav nepieciešami grozījumi PVN regulējošajos normatīvajos aktos, un tie ir risināmi ar VID skaidrojumiem. Atsevišķus jautājumus var risināt, veicot grozījumus PVN likumā, kā arī ar šo likumu saistītajos Ministru kabineta (MK) noteikumos. Tie ir jautājumi, kuru risināšanai ir nepieciešami redakcionāli likuma precizējumi, tādējādi novēršot interpretācijas iespējas un padarot saprotamāku regulējuma būtību, un jautājumi, kuru risināšanai ir nepieciešami PVN regulējuma grozījumi pēc būtības.

Diskusijas laikā identificētos jautājumus, kam nav nepieciešama papildu analīze, ir plānots risināt ar PVN likuma grozījumiem, kuri stāsies spēkā 2014. gada 1. janvārī. Tāpat FM informēja, ka grozījumi PVN likumā un ar to saistītajos MK noteikumos tiks gatavoti arī par tiem priekšlikumiem, par kuriem diskusijas bija uzsāktas jau iepriekšējā gadā, strādājot pie PVN likuma, un kuros izklāstītās problēmas ir izprastas.

Vienlaikus diskusijā tika secināts, ka ir priekšlikumi, kurus ir nepieciešams pētīt padziļināti, lai vienotos par optimālāko risinājuma variantu. Tāpat diskusijas laikā tika noskaidrots, ka dažos gadījumos problēma ir skatāma plašāk, tai skaitā ņemot vērā citu nodokļu normatīvo aktu regulējumu.

Diskusijā piedalījās pārstāvji no Latvijas Komercbanku asociācijas, Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas, Latvijas nodokļu maksātāju tiesību asociācijas un Latvijas Pašvaldību savienības, kā arī Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāvji.


Написать комментарий