Saeima noraida ieceri konfiscēt skaidru naudu, ja to uz robežas nedeklarē

foto: www.ntz.lv
foto: ntz.lv

Saeimas deputāti ceturtdien nobalsoja pret grozījumu projekta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā konceptuālu atbalstīšanu pirmajā lasījumā, kas paredzēja nedeklarētas skaidras naudas konfiskācijas iespēju gadījumos, kad fiziska persona skaidru naudu vairāk nekā 10 000 eiro (7000 latu) apmērā ieved Eiropas Savienības muitas teritorijā vai izved no tās, šķērsojot Latvijas robežu, un to nedeklarē vai deklarē nepatiesi

Finanšu ministrijas (FM) ierosinātie grozījumi paredzēja papildināt likumu ar šādu normu: "Par normatīvajos aktos noteiktās skaidras naudas ievešanu Eiropas Kopienas muitas teritorijā vai izvešanu no tās, šķērsojot Latvijas Republikas valsts robežu, to nedeklarējot vai nepatiesi deklarējot, uzliek naudas sodu fiziskajām personām no piecdesmit līdz piecsimt latiem, konfiscējot nedeklarēto skaidru naudu vai bez konfiskācijas."

Nedeklarētās skaidras naudas konfiskācija tiktu piemērota tikai tādā gadījumā, ja tā tiktu ievesta apzināti slēptā veidā vai ja būtu pamatotas aizdomas, ka naudai ir nelegāla izcelsme, iepriekš skaidroja FM.

Šādu izmaiņu ieviešana mazinātu iespēju, ka apritē nonāk nelegāli un noziedzīgi iegūti līdzekļi, kas veicina narkotiku tirdzniecību, ieroču nelikumīgu tirdzniecību, korupciju, cilvēku tirdzniecību un terorisma finansēšanu, teikts likuma grozījumu anotācijā.

Saskaņā ar Eiropas regulu par skaidras naudas kontroli, kuru ieved kopienas teritorijā vai izved no tās, jebkura fiziska persona, kura iebrauc kopienā vai izbrauc no tās un kurai ir skaidra nauda 10 000 eiro apmērā vai vairāk, deklarē šo summu tās dalībvalsts kompetentajām iestādēm, caur kuru minētā persona iebrauc kopienā vai izbrauc no tās. Pienākums deklarēt nav izpildīts, ja sniegtā informācija ir neprecīza vai nepilnīga. Saskaņā ar šo regulu katra dalībvalsts paredz sankcijas par deklarēšanas pienākuma nepildīšanu.

Latvijā pagājušajā gadā tika noformēti 22 administratīvā pārkāpuma protokoli par skaidras naudas nedeklarēšanu par kopējo summu 1,3 miljoni eiro (913 645 lati). Vienā gadījumā tika konstatēta nedeklarēta skaidra nauda 800 000 eiro (562 243 latu) apmērā, līdz ar to tika piemērots naudas sods 200 latu apmērā, bet nauda atdota atpakaļ personai.


Написать комментарий