Arhitekts: celtniecību tā ievilkt garumā ir Latvijas stilā

foto: www.ir.lv
foto: ir.lv

Gaismas pils projekts apliecina Latvijas iestāžu īpatnību lietas vilkt garumā. Tā par Nacionālās bibliotēkas būvniecību izteicies tās projekta autors, pasaulslavenais latviešu izcelsmes arhitekts Gunārs Birkerts. Arhitekts ieradies Rīgā, lai klātienē novērtētu un pārraudzītu savu projektu attīstību.

Jaunās bibliotēkas pirmās skices arhitekts Gunārs Birkerts uzzīmēja jau pirms 23 gadiem - 1989 gadā, taču būvdarbi nav pabeigti vēl šodien. Tik ilgs laiks kādas ēkas celtniecībai ir pārāk daudz – tā Gaismas pils būvniecību komentē pats projekta autors.

«Man ir bijuši seši kultūras ministri, trīs prezidenti, un es joprojām te vēl esmu, bet esmu drusku salauzts. Es neesmu vairs tik spēcīgs kā tad, kad sāku, bet es vēl esmu, manā arhitekta karjerā tas ir nepiedzīvoti, ka viena ēka prasa tik daudz laika... Tā ir tipiska Latvijas un Rīgas īpašība – mācēt lietas ievilkt garumā,» secina arhitekts Gunārs Birkerts.

Sākotnējais projekts paredzēja uz Gaismas pils ēkas jumta uzstādīt saules baterijas, tomēr līdzekļu trūkuma dēļ tas netika īstenots. Arī ēkas fasāde vizuāli atšķiras no sākotnējās ieceres, jo tagad tā kļuvusi mazāk stiklota un vairāk izmantotas tērauda detaļas. Birkerts gan atkāpes no projekta uzskata par pamatotām.

«Ēkai vairs nav laikmetīgās arhitektūras iezīmes, no kurām puse ir virspusīgas un tiek lietotas komerciālajai arhitektūrai,» secina arhitekts.

Birkerts ir arī Okupācijas muzeja rekonstrukcijas idejas autors. Šobrīd tiek izstrādāts tehniskais projekts, taču arhitekts neizslēdz, ka arī Okupācijas muzeja rekonstrukcija varētu ievilkties.


Написать комментарий