Eiropas mēroga benzīna cenu skandālā iesaistīta arī Neste

foto: nesteristiina.com
foto: nesteristiina.com

Skandāls saistībā ar degvielas cenas kropļošanu vērsies plašumā, kad Somijas kompānijai Neste Oil  lūgts sniegt informāciju saistībā ar cenu manipulācijām, vēsta Bloomberg. Tikmēr izmeklētāji jau trešo dienu turpina pārbaudes degvielas kompāniju birojos.

Somijas kompānija gan uzsver, ka pret to izmeklēšana netiek vērsta un tā sniegs nepieciešamo informāciju. Reaģējot uz ziņām par degvielas cenu manipulācijas skandāla vēršanos plašumā, piektdien par 0,7% samazinājusies Neste Oil akciju vērtība.

 

 

Otrdien vairāku naftas biznesā aktīvu kompāniju birojos divās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un vienā Eiropas Ekonomikas zonas valstī sākās nepieteiktas pārbaudes. EK ir bažas, ka jēlnaftas, pārstrādāto naftas produktu un biodegvienas sektorā varētu būt notikusi cenu ziņošanas aģentūrai domāto cenu saskaņošana. Vācot pierādījumus par manipulācijām ar cenām, pārmeklēti kompāniju BP un Shell biroji, kā arī biroji, kas pieder Platts, cenu ziņošanas aģentūrai, un Statoil, Norvēģijas naftas kompānijai.

 

 

 

Eiropas Komisija nav konkretizējusi, kādos nodarījumos tiek turētas aizdomās naftas kompānijas, vien norādījusi, ka tas skar dažādus produktus – jēlnaftu, biodīzeli un rafinētus naftas produktus – benzīnu, eļļu u. c. Pārbaudes kompāniju birojos notiek jau trīs dienas.

Izmeklēšanas pēc tam, kad Ungārijas biodegvielas ražotājs Pannonia Ethanol aizvadītajā gadā iesniedza sūdzību Eiropas Komisijā saistībā ar Platts atteikšanos ļaut uzņēmumam piedalīties degvielas cenu noteikšanas procesā. Kompānjas, pret kurām vērstas pārbaudes, jau iepriekš pavēstījušas, ka pilnībā sadarbosies ar izmeklētājiem.

Tikmēr izskanējuši pieļāvumi, ka pārbaudes pret naftas kompānijām varētu samazināt degvielas cenas.


Написать комментарий