Daugavpils sadarbība ar sadraudzības pilsētām: delegāciju apmaiņa un ekonomiskie sakari

foto: Latvijas baltkrievu savienība
foto: Latvijas baltkrievu savienība

17.maijā Daugavpilī norisinājās II Latvijas – Baltkrievijas sadraudzības pilsētu forums, kura gaitā Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājas vietniece Līvija Jankovska piedāvāja uzmanībai prezentāciju un mēģināja atspēkot dažu ziņotāju apgalvojumus, ka sadraudzības kustība nepietiekami ietekmē pilsētu ekonomisko sakaru attīstību.

L.Jankovska pastāstīja, ka sadarbības līgumu slēgšanas vēsture sākās 1993.gadā, kad Daugavpils sāka sadarboties ar Radu (Polija), vēlāk, 1997.gadā, tika parakstīts nodomu protokols ar Maskavas administratīvo apgabalu un sadarbības līgums ar Narofominsku. 

Domes priekšsēdētājas vietniece paziņoja, ka Daugavpils un sadraudzības pilsētu sadarbības pamatjomas esot kultūra, izglītība, ekonomika, vides aizsardzība, zinātne un tehnika, veselības aprūpe, tūrisms, sports.

Sadarbības kultūras jomā ietvaros sadraudzības pilsētu delegācijas piedalās mūsu pilsētas svētkos, notiek radošo kolektīvu apmaiņa, starptautiskie pasākumi, festivāli, konkursi, kā arī inovāciju forumi, tūrisma konferences utt.

Piemēram, Daugavpils īsteno kopīgos projektus ar Paņevežas pilsētu, apmainās ar delegācijām ar Magdeburgu, tādējādi popularizējot mūsu pilsētu. Notiek sadarbība ar Mutalu vides, kultūras un vēsturiskā mantojuma aizsardzības jomā.

Pagaidām nav īstenota doma par Latgales tirdzniecības nama atklāšanu Sanktpēterburgā: šī ideja tika apspriesta, parakstot sadarbības līgumu. Toties notiek veiksmīga sadarbība medicīnas jomā: mūsu mediķi apmeklē Sanktpēterburgu un paaugstina savu kvalifikāciju.

Notiek sadarbība ar Maskavu administratīvajā, izglītības un kultūras jomā, vietējie uzņēmēji darbojas Maskavas tirgū. Daugavpils pārstāvji – kultūras, izglītības, sporta darbinieki – bieži apmeklē Vitebsku.

L.Jankovska paziņoja, ka delegācija jau apmeklēja Alaverdas pilsētu, ar kuru nesen tika noslēgts sadarbības līgums. Brauciena laikā panākta vienošanās par sadarbību kultūras un izglītības, vides aizsardzības, zinātnes, ekoloģijas, sporta, ekonomikas jomā. Delegāciju apmaiņa notiek arī ar Harbinu, divreiz gadā mūsu uzņēmēji un vadītāji apmeklē šo pilsētu, savukārt pie mums ierodas medicīnas darbinieki un tūrisma jomas pārstāvji.

Runājot par sadarbību ekonomikas jomā, Domes priekšsēdētājas vietniece minēja ķīniešu restorānu Daugavpilī, kurā strādā pavārs no Harbinas. Pārējos gadījumos ekonomiskie sakari izpaužas mūsu uzņēmēju vizītēs uz dažādām pilsētām, lai attīstītu ražošanu un veicinātu sadarbību, viņi piedalās izstādēs, prezentē investīciju piedāvājumus.


Написать комментарий